Het weer: Tropische hitte

Foto van auteur

Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdag komt Zwolle in tropische hitte terecht. Het kwik loopt ‘s middags in de stad op naar 30 graden, het buitengebied blijft daar waarschijnlijk iets onder. Dat gebeurt onder een zomerzon die door hoge en soms ook middelbare bewolking heen schijnt.

De wolkensluiers kleuren de hemel vaak meer wit dan blauw. Regen valt er niet uit, het blijft de hele dag droog. Er is wat wind uit het zuiden tot zuidwesten, zwak tot matig, kracht 2 à 3, wat maar goed is ook bij zo’n hoge temperatuur. De tropenhitte is geen lang leven beschoren. Een aantal weermodellen is aan het terugkrabbelen voor de zaterdag. Die berekenen, na een zwoele nacht met een minimumtemperatuur in de buurt van 20 graden, een maximum ‘s middags in Zwolle rond 25 graden. Andere houden voor zaterdag nog vast aan 30 graden.

De afkoeling komt vroeg of laat met een naar noord tot noordwest draaiende wind. Een bui is tijdens de overgang naar de verkoeling mogelijk. Mogelijk zaterdagmiddag al eentje, of anders in de nacht naar zondag of zondagochtend. Een uitgebreid buienfestijn lijkt het niet te worden, ook is de onzekerheid over de timing nog groot. Zeker is dat de wind zondag in de noordhoek terechtkomt, waarmee de hitte wordt weggedrukt uit de regio Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)