Het weer: Tropisch onder een brandende zon

Foto van auteur

Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdagmiddag is het onder de brandende zon tropisch warm in Zwolle. Na een minimum rond 17 graden tijdens het ochtendgloren, stijgt de temperatuur ’s middags iets boven de 30 graden uit. Dinsdag bleven de meeste Zwolse stadsweerstations nipt onder dat tropische niveau.

Sluierwolken op grote hoogte en vliegtuigstrepen verschijnen maar hinderen de zonnestraling vrijwel niet. Lagere bewolking is schaars. Warme lucht uit Frankrijk en uitbundige zonneschijn zorgen tezamen voor dit zeer warme zomerweer. Het gehele etmaal is het droog. De wind biedt in de stad nauwelijks verkoeling want hij is zwak, in de middag misschien even matig, kracht 3.

Koelere lucht dringt zich vanuit het noordwesten langzaam op, maar bereikt onze omgeving nog niet. Ook donderdag is het zeer warm en tikken de thermometers in Zwolle de 30 graden waarschijnlijk nogmaals aan. Toenemende sluierbewolking kondigt de overgang naar koeler weer aan.

Je zou bij deze langdurige droogte hopen op regen van betekenis, maar daar ziet het niet naar uit. De weermodellen berekenen voor donderdagavond een kleine kans op een buitje. In de nacht naar vrijdag is de buienkans groter, maar waarschijnlijk gaan ook dan dikke buien met veel neerslag aan Zwolle voorbij.

Vrijdag is de wind naar de noordhoek gedraaid en stroomt zeelucht naar Zwolle. De verwachte middagtemperatuur is dan ongeveer 25 graden. In het weekend vermoedelijk nog een beetje minder warm, wel is het droog met een flinke portie zonneschijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)