Het weer: Tropische 8 september

Foto van auteur

IJsselbrug
Foto: Hans Smit

Vrijdag beleeft Zwolle een bijzonder warme 8 september. Donderdag sneuvelde het dagrecord van die datum al. Ons regionale KNMI-meetstation Heino meldde 29,0 °Celsius, bijna 3 graden meer dan het vorige dagrecord in 2016. In Zwolle kwam het kwik duidelijk boven de 30 graden uit. Ook het weekend wordt zeer warm.

De brandende zon drijft de temperatuur vrijdag op van ongeveer 16 graden ’s morgens naar ruim 30 graden ’s middags. Heino scoort waarschijnlijk weer een officieel dagrecord.

Berekend wordt dat er wat vochtigere lucht vanaf zee binnen kruipt. Misschien zijn er Zwollenaren die dat kunnen voelen. Meer vocht in de lucht betekent kans op een stapelwolkje. We zullen zien of dat inderdaad ontstaat in de blauwe lucht. Het is en blijft een dag met nul kans op regen. De wind doet weinig.

Vrijdagavond is het lang warm. Houd in de nacht naar zaterdag voor de zekerheid rekening met mist, sommige weermodellen berekenen dat. Het westen van het land loopt meer kans op slecht zicht. Zaterdagochtend wordt de mist snel weggebrand door de zon.

In het weekend kan Zwolle opnieuw dertigers op de thermometer tegemoetzien. Op zondag verschijnen meer sluierwolken en waarschijnlijk ook stapelwolken. Het blijft beide dagen droog. Maandag is het nog steeds tropisch warm, maar in de middag kan zich een bui aandienen boven de stad. Dat is een eerste aanval op de septemberhitte.

Foto 1
IJsselbrug - Foto: Hans Smit
IJsselbrug
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)