Het weer: Zonnig en zeer warm zomerweer

Foto van auteur

Groot Wezenland
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdagochtend is het vrijwel onbewolkt boven Zwolle. Dat blijft de hele dag zo, de zon straalt strak en ongefilterd op de stad. De temperatuur stijgt van een nachtminimum rond 13 graden naar 30 graden in de middag. We staan aan het begin van een hittegolf.

Er is een beetje wind, maar veel is het niet. Kracht 2, uit het noordoosten tot oosten. Daarvandaan komt warme en kurkdroge lucht hierheen, die het kwik flink laat oplopen. Code geel is uitgevaardigd door het KNMI omdat het zeker is dat de maximumtemperatuur minstens vier dagen boven de 27 graden zal liggen. De kans op regen is tot en met zondag nul. De middagtemperatuur wordt de komende dagen telkens hoger.

Donderdag tot en met zondag is de verwachte kwikstand ‘s middags tussen bebouwing van Zwolle 30 tot 34 graden. Zondag wordt waarschijnlijk de heetste dag. Het is vrijwel wolkeloos en condensstrepen achter vliegtuigen zijn in de droge bovenlucht kort of ontbreken geheel.

Een hogedrukgebied van Ierland tot aan de Oostzee houdt de aanvoer van droge lucht uit het oosten in stand. Pas volgende week is er uitzicht op verlichting van de hitte door aanvoer van lucht uit westelijke richtingen. Daar kunnen dan ook buien vandaan komen, maar spectaculaire regenhoeveelheden om de droogte te verhelpen worden nog niet berekend.