Zwolle – Op de Zalkerdijk is zaterdag weer een Dijkfeest gehouden. De dijk is een van de oudste zeedijken van Nederland. Het laatste Dijkfeest vond vijf jaar geleden plaats. De jonge generatie bewoners besloot dat het tijd was geworden om een oude traditie nieuw leven in te blazen.
Eeuwen geleden moest de dijk Zwolle beschermen tegen het water van de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer. Tegenwoordig biedt de dijk uitzicht op de middeleeuwse polder Mastenbroek. Aan de andere zijde doemt Westenholte op. Westenholte was ooit een dorp in de gemeente Zwollekerspel. Het is anno 2022 al meer dan vijftig jaar een wijk in Zwolle. De oude dijk heeft door de eeuwen heen de nodige veranderingen meegemaakt. Wat nooit anders is geworden is de rust en saamhorigheid op de Zalkerdijk.
Tienduizenden wandelaars, fietsers, toeristen en natuurliefhebbers trekken jaarlijks over de rustieke dijk. Een veelvoud van het aantal bewoners. Er staan slechts 39 huizen langs de dijk. Het nieuwste huis is nog maar vier jaar geleden gebouwd. De oudste woning stamt uit 1830, een respectabele leeftijd van 192 jaar. Het kleinste dijkhuisje heeft een oppervlakte van bijna negentig vierkante meter. De grootste woning komt nagenoeg aan een slordige vijfhonderd vierkante meter. Dat is erg groot, ook vergeleken met de grootste woningen in de omgeving.
Vriendelijkheid is nog steeds troef onder de bewoners. De oudste generatie organiseerde jaarlijks een Dijkfeest. Echter schoot dat er de laatste jaren bij in. De nieuwe bewoners namen enkele jaren geleden het stokje over. Vervolgens zette de coronapandemie een streep door de rekening.
Zaterdag was het dan zover, aan het einde van de middag verzamelden de bewoners zich aan het einde van de dijk. Een bakfiets met koffie en gebak stond klaar om de bewoners te ontvangen. De bewoners maakten daar kennis met toekomstige bewoners. Een gezin dat nog bezig is met de verbouwing van een woning op de Zalkerdijk.
Aansluitend vertelden oudere dijkbewoners over de rijke historie van de Zalkerdijk. Vervolgens wandelden jong en oud, in een lange stoet, over de dijk. Onderweg werd er stilgestaan bij bijzondere plekken en konden er vragen worden gesteld. De stoet eindige in de tuin van een woning aan het begin van de dijk. Daar stond een grote feesttent waar de bewoners onder genot van een hapje en drankje genoten van deze bijzondere plek in de stad.