Michaëlsbeeld van Mengelberg terug in Zwolle

Foto van auteur

Michaëlsbeeld in de Heilige Grafkapel
Foto: Gerard van der Sluijs

Zwolle – In besloten gezelschap is het door Friedrich Wilhelm Mengelberg vervaardigde Michaëlsbeeld afgelopen vrijdag geschonken aan Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Mevrouw Mengelberg, weduwe van Otto Mengelberg, schonk het beeld dat jaren in haar woning in Dalfsen heeft geresideerd.

Dit Michaëlsbeeld vertegenwoordigt een specifiek deel van de geschiedenis in Zwolle. Het beeld was onderdeel van de Sint Michaelkerk, die op de hoek van de Nieuwstraat en de Roggenstraat stond. Een schitterende neogotische kerk, die in 1892 gebouwd werd en die in 1965 is gesloopt om plaats te maken voor een winkelcentrum.

In 2013 werd deze kerk uitgeroepen tot het een-na-fraaiste gesloopte monument in Nederland. In die kerk stond een schitterende, door Mengelberg vervaardigde schrijn met daarin een reliek van Thomas a Kempis. Aan de buitenzijde van kerk – op de hoek van de Nieuwstraat – was in de muur van de kerk een door Mengelberg gemaakt beeld van het schutspatroon Michaël opgenomen. Dat beeld is een van de weinige overblijfselen van de gesloopte kerk en het is in bezit gekomen van de familie Mengelberg.

Glazenier en beeldhouwer Otto Mengelberg, nazaat van Friedrich Wilhelm Mengelberg, verdiepte zich zeer in de religieuze kunstgeschiedenis en liet dit beeld van de engel Michaël restaureren om het een plek te geven in zijn huis in Dalfsen. Zijn echtgenote Marijke Mengelberg schenkt dit beeld nu aan Academiehuis Grote Kerk. Het draagt hier bij aan het levend houden van de herinnering aan de gesloopte kerk en aan de betekenis van mensen als Friedrich Willem Mengelberg voor het religieuze kunstbezit in vele monumentale kerken in ons land.

Het Academiehuis voegt waarde toe met de restauratie van dit religieuze monument. De gewelven zijn grotendeels gereed. Bijzondere plekjes in deze ruimte, zoals de muurschilderingen in onder andere de Heilige Grafkapel, krijgen weer hun betekenis. In deze reeds gerestaureerde Grafkapel werd vrijdag plaatsgemaakt voor dit klein, maar voor Zwolle zeer bijzonder deel van het werk van Mengelberg.

Bron: Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Foto's 3
Oud-bestuursvoorzitter Academiehuis Janco Cnossen spreekt zijn dank uit aan mevr. Mengelberg - Foto: Gerard van der Sluijs
Oud-bestuursvoorzitter Academiehuis Janco Cnossen spreekt zijn dank uit aan mevr. Mengelberg
Foto: Gerard van der Sluijs
Michaëlsbeeld in de Heilige Grafkapel - Foto: Gerard van der Sluijs
Michaëlsbeeld in de Heilige Grafkapel
Foto: Gerard van der Sluijs
Michaëlsbeeld van Mengelberg terug in Zwolle - Foto: Gerard van der Sluijs
Foto: Gerard van der Sluijs

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)