Het weer: Tot in de avond kans op buien

Foto van auteur

Waterstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdagochtend vroeg is er al kans op een bui. Gedurende de dag maakt Zwolle kans op meer buien, maar de zon breekt ook geregeld door. De buien worden tussen gewone stapelwolken aangevoerd vanaf de Noordzee.

De buienactiviteit wordt gestuurd door een groot lagedrukgebied met de kern boven Finland. Het zorgt voor toestroom van koude polaire lucht over het nog vrij warme Noordzeewater. De felste buien zijn voor de kustgebieden, waar ook een waarschuwing voor zware windstoten van kracht is. In de loop van de avond trekt vanuit het noorden een front over dat de buien een extra boost geeft, ook boven Zwolle. De noordwestenwind is herfstachtig: kracht 4 in de middag en avond plus windvlagen bij buien.

Na een start vrijdag met 11 graden op de thermometer, stijgt het kwik ’s middags naar 17 graden. Tijdens een bui dipt de temperatuur een aantal graden. In de nacht naar zaterdag zakt de activiteit van de buien in, hoewel er nog steeds eentje richting Zwolle kan koersen. Het koelt ‘s nachts flink af, een minimumtemperatuur wellicht iets onder de 10 graden.

Zaterdag komt de buiigheid in de loop van de ochtend op gang. De noordwestenwind is stevig met kracht 4. Zaterdagmiddag en -avond is de kans op een bui groot.

In de nacht van zaterdag op zondag stevent vanuit het noordwesten een omvangrijk gebied met intensieve neerslag op Zwolle af. Volgens de huidige berekeningen levert dit ook zondagochtend een flinke bak regen op. De temperatuur komt niet boven de 16 graden, tijdens een bui is het kouder.