Nederlands Bach Consort zingt gedanste suite van verdriet

Foto van auteur

Alioune Diagne
Foto: Robert Benschop

Zwolle – Het Nederlands Bach Consort brengt in de aanloop naar Allerzielen een bijzondere productie. Op 28 oktober klinkt in Academiehuis Grote Kerk in Zwolle een programma waarin nieuwe muziek, opnieuw bewerkte muziek van Bach en dans samenkomen.

Allerzielen is een meer dan duizend jaar oude gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie die jaarlijks op 2 november gevierd wordt. Het is de dag waarop we onze dierbaren herdenken die gestorven zijn. Ieder jaar grijpt het artistieke team van Het Nederlands Bach Consort, Heleen Koele en Sytse Buwalda, deze periode aan om met een indrukwekkende productie door Nederland te reizen.

Dit jaar staat het allerzielenconcert van het Nederlands Bach Consort in het teken van het aardse lijden (de vijf stadia van rouw) en het geestelijke antwoord hierop (de requiemmis). Hiervoor zocht het artistieke team contact met de Senegalese danser Alioune Diagne. De emotionele manier waarop hij via moderne dans invulling geeft aan zijn gevoelens vonden ze mooi passen bij dit project.

Alioune Diagne zal dan ook zijn interpretatie van de vijf stadia van rouw dansen op de wereldpremière van Vicor Kioulaphides’ indrukwekkende Requiem. Daarnaast wordt het aardse lijden verwoord middels vier bijzondere arrangementen die jazz-pianist Rik Elings maakte van een aantal liederen van Bach uit Schemellis Gesangbuch. Hij zal deze zelf begeleiden.

Datum, tijd en locatie: vrijdag 28 oktober, aanvang 20.00 uur, Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

Kaarten voor het concert zijn te verkrijgen via www.hetnederlandsbachconsort.nl.