Wellicht toch geen windmolens in polder Mastenbroek

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Het plan van de Provincie Overijssel om het verbod op windmolens in het Nationaal Landschap IJsseldelta op te heffen staat op losse schroeven. Luuk Folkerts (PvdD) en Jan Jonker (SGP) komen woensdag in de Provinciale Staten met een wijzigingsvoorstel om het huidige uitsluitingsgebied in stand te houden.

Daarnaast vraagt het tweetal in een motie aan Gedeputeerde Staten om op korte termijn met een nieuw voorstel te komen. In overleg met de gemeenten Kampen, Zwolle en Zwartewaterland zal gekeken worden waar binnen dit gebied eventueel wel windturbines toegestaan kunnen worden. Vooral polder Mastenbroek, waar een concreet voorstel ligt om windmolens te plaatsen, krijgt aandacht in de motie van de twee Statenleden.


Partij voor de Dieren en SGP roepen de provincie op om niet het hele Nationale Landschap IJsseldelta vrij te geven voor windmolens. In plaats daarvan moet de provincie in goed overleg met de omgeving specifieke zoekgebieden windenergie aan gaan wijzen. Alleen binnen die zoekgebieden komt dan ruimte voor windmolens.
“Eerst goed overleg voeren, voordat we een polder zomaar volbouwen met windmolens”, merkt Jonker op. “Gedeputeerde Staten moeten met de gemeenten om tafel om te overleggen wat wel en niet kan.”

Polder Mastenbroek is naast de landschappelijke waarde ook belangrijk als broedgebied voor weidevogels. Door de komst van windmolens zal een deel van de weidevogels het gebied gaan mijden. Folkerts (PvdD): “Het is goed dat de provincie meer ruimte wil voor windmolen in IJsseldelta, maar we moeten wel eerst goed kijken welke gebieden geschikt zijn. Het mag niet ten koste gaan van de weidevogels.”

Het lijkt erop dat het voorstel van SGP en Partij voor de Dieren kan rekenen op een meerderheid in Provinciale Staten. Ook de coalitiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en PvdA hebben hun steun uitgesproken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)