Overvaller loopt dwarslaesie op nadat zijn slachtoffer hem neersteekt in Park Eekhout

|   Laatste wijziging

De plek van de overval in Park Eekhout
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Vorig jaar op 2 december stapte de 19-jarige Tyson van den H. uit Oldenzaal in de trein naar Zwolle. Via Snapchat was hij in contact gekomen met Daniëlle Veen. Een jonge meid uit Zwolle die graag de Playstation 5 van Tyson wilde kopen.

Op het station kreeg hij een appje dat ze hem zou oppikken in Park Eekhout. Als de Oldenzaler rond kwart over zeven in het stikdonkere park aankomt is er geen spoor van haar te bekennen. Niet zo vreemd, Daniëlle blijkt in werkelijkheid een 17-jarige Zwollenaar te zijn. Hij is wel in het park, samen met een 20-jarige plaatsgenoot. Beide Zwollenaren beroven Van den H. van zijn dure spelcomputer. De overval loopt slecht af voor de oudste Zwollenaar. Van den H. steekt hem met een mes in zijn rug, waaraan het slachtoffer een dwarslaesie overhield. Tyson van den H. moest zich dinsdag verantwoorden in de rechtbank.

In het park liep een van de Zwollenaren naar de wachtende Van den H. Hij vroeg hem om een vuurtje. Toen Van den H. zelf een sigaret wilde aansteken nam de andere jongen hem in de houdgreep. Hij hoorde een mes open klikken en voelde de scherpe punt in zijn buik. De Zwollenaren gristen de tas met de Playstation weg en vertrokken. Van den H. verklaarde tegen de rechters dat hij doodsbang was in het koude, donkere park. Hij kende er de weg ook niet. Toch besloot hij om achter zijn overvallers aan te gaan. Hij wilde zijn spelcomputer terug.

De 20-jarige Zwollenaar zag dat zijn slachtoffer hem achtervolgde. Hij maakte rechtsomkeert en fietste op Van den H. af. De Oldenzaler graaide in zijn zak om volgens eigen zeggen zijn telefoon te zoeken. Hij merkte toen dat er nog een klein koksmes in zijn jaszak zat. Met het mes maakte hij een zwaaiende beweging en trof de Zwollenaar in de rug. Nadat zijn overvaller van de fiets viel schopte hij hem in de maag. Van den H. rende daarna het park uit en belde de politie.

De politie en ambulancedienst rukten uit en hadden de nodige moeite om de neergestoken jongen te vinden. Tijdens de hulpverlening in het park kon de overvaller zijn ene been slecht bewegen en het andere been helemaal niet meer. Ook had hij een steekwond naast zijn wervelkolom in de onderrug. In het ziekenhuis werd een MRI-scan gemaakt waaruit bleek dat het ruggenmerg was geraakt. Een opname op de intensive care en een lange revalidatie volgden.

De rechters wilden weten waarom Van den H. achter zijn overvallers aan ging. Van den H. gaf aan dat hij de weg niet kende in het park en naar het licht toe is gerend bij de enige ingang die hij kende. De officier van justitie deelt de mening van de rechters. “Hij had weg moeten lopen en hulp zoeken. Niet achter zijn overvallers aan moeten rennen met een scherp mes in zijn zak.”

De aanklager is er wel van overtuigd dat Van den H. zijn overvaller niet wilde doden. Van zware mishandeling is volgens haar wel sprake. Een ernstig feit met enorme gevolgen volgens de officier. Ze vindt het ook zorgwekkend dat er veel jonge mensen met een vuurwapen of mes op zak rondlopen. Ze eist een werkstraf van tweehonderd uur en vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar.

Advocaat Michels vraagt de rechters om ontslag van rechtsvervolging. Volgens hem gaat het hier om noodweer of een noodweerexces. Volgens hem hadden de twee overvallers weg kunnen fietsen toen ze hun buit hadden. Toen een van de Zwollenaren omkeerde en snel richting Van den H. fietste ontstond er volgens hem een dreigende situatie. Een confrontatie die volgens de advocaat los gezien moet worden van de eerdere overval. De tengere Van den H. was volgens hem fysiek veruit in het nadeel. “Maar dat niet alleen. Hij was ook numeriek in het nadeel, zij waren immers met zijn tweeën,” aldus Michels.

De uitspraak volgt over twee weken, op 20 december.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)