Celstraf en werkstraf geëist tegen jonge jongens die overval pleegden in Park Eekhout

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Twee jonge verdachten van een overval in Park Eekhout hebben zich dinsdag moeten verantwoorden in de rechtbank. Omdat een van de verdachten ten tijde van de overval minderjarig was vond de zitting plaats achter gesloten deuren.

Vorig jaar op 2 december lokte het duo de 19-jarige Tyson van den H. uit Oldenzaal naar Zwolle. Ze deden zich op Snapchat voor als Daniëlle van Veen. Van den H. dacht dat de Zwolse dame zijn Playstation 5 wilde kopen voor haar broertje. Toen de Oldenzaler met de trein aankwam in Zwolle kreeg hij een berichtje met de boodschap om op haar te wachten in Park Eekhout. Van den H. werd in het koude, donkere park geconfronteerd met Pepijn F. uit Meppel en een destijds 17-jarige Zwollenaar.

Pepijn F., destijds 20 jaar oud, sprak Van den H. aan en vroeg hem om een vuurtje. Op zijn beurt vroeg Van den H. hem om een sigaret. Toen Van den H. zijn sigaret wilde aansteken liep de Zwollenaar met een boogje om hem heen. Hij nam Van den H. in de houdgreep. Het slachtoffer hoorde een mes open klikken en voelde een scherpe punt in zijn buik. De overvallers grissen de tas met de spelcomputer weg. Ze stappen dan op hun fietsen en gaan ervandoor.

Van den H. wil zijn Playstation terug en rent achter de overvallers aan. De jonge Zwollenaar keert om en fietst op Van den H. af. Iets wat hij beter niet had kunnen doen. De Oldenzaler heeft dan een mes in de hand en haalt uit. De Zwollenaar wordt geraakt in zijn onderrug en valt op de grond. Hij heeft geen gevoel meer in zijn ene been en amper nog gevoel in het andere been. Later blijkt in het ziekenhuis dat hij een dwarslaesie heeft opgelopen. Het mes heeft zijn ruggenmerg doorkliefd.

Desondanks wil de officier dat de Zwollenaar wordt afgestraft voor de overval. Het openbaar ministerie eist een taakstraf van honderd uur waarvan vijftig voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van drie jaar. Tegen Pepijn F. is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van 94 dagen met aftrek van zijn voorarrest en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden met een proeftijd van drie jaar.

Het slachtoffer van de overval, Tyson van den H., moest zich ook verantwoorden bij de rechters. Het openbaar ministerie wil dat hij een werkstraf krijgt van tweehonderd uur met vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

De uitspraak in alle drie de zaken is over twee weken, op 20 december.