Vrijspraak voor slachtoffer dat overvaller neerstak in Park Eekhout, celstraffen voor overvallers

|   Laatste wijziging

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Tyson van den H. (19) uit Oldenzaal is dinsdag vrijgesproken door de rechtbank in Zwolle. Hij werd op 2 december vorig jaar naar Park Eekhout gelokt en overvallen. Van den H. stak een van zijn overvallers met een mes in de rug, wat een dwarslaesie tot gevolg had. De twee overvallers van de Oldenzaler werden wel veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Pepijn F. (21) uit Meppel en een destijds 17-jarige Zwollenaar deden zich voor als een meisje dat interesse had in de aankoop van een Playstation 5. Via de app lokten ze Van den H. naar Zwolle. De Oldenzaler moest in het stikdonkere Park Eekhout wachten op zijn afspraak. Het niet-bestaande meisje kwam echter niet opdagen. Wel verschenen de twee jongens. Ze namen Van den H. in de houdgreep en bedreigden hem met een mes. Nadat de overvallers ervandoor gingen met de Playstation, zette Van den H. de achtervolging in.

De Zwollenaar keerde zich om en kwam op zijn slachtoffer af. Van den H. greep een mes en stak de tiener in zijn rug. De Zwollenaar raakte vanaf zijn middel verlamd door de messteek.

De advocaat van Tyson van den H. stelde dat er sprake was van noodweer. Dit in tegenstelling tot het openbaar ministerie. De officier eiste een werkstraf van tweehonderd uur met vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie. De rechtbank oordeelde vandaag dat er geen sprake was noodweer omdat de reactie disproportioneel was. Een noodweerexces was het echter wel. Daarom ontsloeg de rechtbank Van den H. van alle rechtsvervolging.

De twee jonge overvallers kwamen er minder goed van af. De neergestoken, minderjarige overvaller werd schuldig bevonden aan de overval, een drugsdelict en de mishandeling van zijn moeder. De rechtbank veroordeelde hem tot zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van drie jaar. Daarbij krijgt hij een taakstraf van honderdtachtig uur. Omdat de Zwollenaar nog in zijn proeftijd zat ten tijde van de overval moet hij ook nog een eerder opgelegde voorwaardelijke taakstraf van zestig uur gaan uitvoeren.

Zijn partner in crime, Pepijn F., werd veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Omdat hij al drie maanden in voorarrest heeft gezeten hoeft hij niet meer te gaan zitten. De twee overvallers moeten beiden meer dan 1500 euro schadevergoeding betalen aan Tyson van den H.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)