Het weer: Zonnig na een zeer koude ochtend met mogelijk -10 graden

Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Woensdagochtend trekt de sluierbewolking die dinsdagmiddag binnen kwam schuiven zich weer terug. Het resultaat is een blauwe lucht boven Zwolle zonder een wolkje. De laagstaande zon schijnt ongehinderd tot zonsondergang om tien voor half vijf ‘s middags.

De dag begint zeer koud, de minimumtemperatuur ‘s morgens vroeg in Zwolle zou wel eens de -10 °Celsius kunnen benaderen. De temperatuur kwam dinsdag op de meeste plekken in Zwolle niet boven het vriespunt, het was een zogeheten ijsdag. Woensdag is ook zo’n ijsdag waarbij het overdag licht blijft vriezen bij weinig wind. In de avond is het helder. De kans om een ‘vallende ster’ te zien is een stuk groter dan normaal, want momenteel verschijnen meteoren van de groep Geminiden.

De Geminiden is een ‘meteorenzwerm’ die half december zijn hoogtepunt heeft. De aarde beweegt zich nu door stof en gruis heen dat ooit door een komeet in de ruimte is achtergelaten. Wanneer zo’n stofdeeltje met hoge snelheid in de dampkring van de aarde terechtkomt, gloeit het op. Aan de avondhemel is dan een kortdurend lichtspoor te zien dat best spectaculair kan zijn. Geminiden zijn vaak geelachtig van kleur. Na 22.00 uur in een donkere omgeving recht omhoog kijken biedt de grootste kans op succes.

Donderdag steekt na een nacht met matige vorst wind op uit het zuidwesten. Van het noordwesten uit nadert een zwakke storing. Misschien levert dat rond de middag een winters buitje op in Zwolle. Ondanks dat lijkt de zon de overhand te houden.

Het vriesweer wordt zondag verjaagd. Dan nadert een warmtefront, dat vermoedelijk pas in de avond met regen boven Zwolle aankomt. Beduidend mildere lucht stroomt maandag over de stad uit.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)