Zwolle – Het openbaar ministerie heeft de rechtbank gevraagd om de tbs van Jairzinho F. (50) met twee jaar te verlengen. Onder invloed van drugs verkrachtte F. achttien jaar geleden een 17-jarig meisje in de Hortensiatunnel.
Op 8 december 2004 achtervolgde F. twee jonge meiden vanaf het station. In de fietstunnel tussen Assendorp en Zwolle-Zuid deed hij alsof hij een vuurwapen bij zich had. Hij gijzelde de beide studentes en dwong een van hen om hem oraal te bevredigen. De rechtbank veroordeelde Jairzinho F. destijds tot een gevangenisstraf van drie jaar en tbs. Samen met zijn advocaat, Job Knoester, verscheen F. maandag voor de rechtbank in Zwolle.
Hij vertelde de rechters dat het goed met hem gaat. Hij verblijft momenteel op de resocialisatieafdeling van een tbs-kliniek en heeft een fulltime baan. Ook de psycholoog van de kliniek verklaarde onder ede dat het beter gaat met F. Hij gaat met tegenslagen beter om. Zo liet zijn voormalig partner weten dat ze een relatie met F. niet meer ziet zitten. Voor de behandelaars was het een spannend moment, in het verleden zou F. dan naar drugs grijpen met alle gevolgen van dien. De kliniek hield F. daarom scherp in de gaten maar constateerde geen afwijkend gedrag bij hem.
Volgens F. komt het dankzij de therapie die hij krijgt. Het liefst zou hij dan ook zien dat er binnenkort een einde gaat komen aan de begeleiding door de kliniek en dat de reclassering het verdere toezicht overneemt. De psycholoog van de kliniek vindt dat nog een stap te ver. Zij wil liever voorzichtig zijn en geen enkel risico nemen. De kliniek adviseert dan ook een verlenging van de tbs-maatregel met twee jaar. “Ik vind dat wel een beetje veel,” zegt F. als de voorzitter hem vraagt wat hij van het advies vindt. “Met een jaartje kan ik wel leven.”
Een punt van zorg is de medicatie van F. Hij krijgt een lage dosering libidoremmende medicijnen. F. stelt dat hij er weinig effect van merkt en dat zijn huidige gedrag niet komt door de medicatie. Hij heeft dan ook aangegeven er direct mee te stoppen zodra de tbs onvoorwaardelijk wordt beëindigd. F. zegt dat hij rustiger in zijn hoofd is geworden en andere prioriteiten heeft. Hij wil een goede vader voor zijn kinderen zijn en daarom wil hij ook werken aan een goede verstandhouding met de ’tegenpartij’.
De rechter wil van hem weten waarom hij zijn ex als ’tegenpartij’ bestempelt. Volgens F. komt het door de taalbarrière, het is lastig voor hem het beter te omschrijven. “In Den Haag is de tegenpartij een geuzennaam,” deelt advocaat Knoester mee aan de drie rechters. “Maar uw cliënt komt niet uit Den Haag en wij ook niet, meneer Knoester,” antwoordt de voorzitter van meervoudige strafkamer.
De officier van justitie ziet de positieve lijn die F. heeft ingezet ook. Ze wijst de rechters op het rapport van de kliniek. “Het recidivegevaar en de stoornis zijn nog steeds aanwezig.” Zij vindt een verlenging van tbs met twee jaar passend.
Knoester is het daar niet mee eens. Hij onderstreept dat zijn cliënt niet meer dezelfde man is als in 2004. “Sinds 2016 is zijn tbs telkens met een jaar verlengd en dat zou ik nu ook graag zien.” Volgens Knoester schuurt het met de positieve ontwikkeling die F. heeft laten zien. Dat blijkt als Jairzinho F. het laatste woord krijgt. “Twee jaar hakt er toch wel een beetje in en dat raakt me behoorlijk en diep.”
De uitspraak volgt over twee weken op 30 januari.