Bouwkundestudenten Windesheim winnen prijs

Foto van auteur

Het bouwproject van een groep van acht Windesheimstudenten is vandaag op www.oneworld.nl uitgeroepen tot Actie van het Jaar 2006. OneWorld is Nederlands grootste informatiepunt op het internet inzake ontwikkelingssamenwerking.

Op oneworld.nl kon gestemd worden op tien projecten, variërend van de introductie van een milieubesparende bol voor plastictassen in supermarkten tot de lancering van de Wereldstemwijzer. Uiteindelijk hebben de OneWorld bezoekers met een overduidelijke meerderheid aan stemmen het initiatief van de studenten van de Hogeschool Windesheim te Zwolle uitgeroepen tot Actie van het Jaar 2006. De studentenactie verwierf 35 procent van de stemmen.

Het bouwproject mocht meedingen naar de prestigieuze prijs na een nominatie door nabuur.com, de wereldwijde internet-gemeenschap van internationale vrijwilligers.

De Windesheimers hebben zich het afgelopen jaar ingezet voor de bouw van een gezondheidscentrum in Ukwimi, Zambia. De bouwkundestudenten – zeven jongens en één meisje – hebben na een lange ontwerpfase op Windesheim, de zomermaanden benut om in zes en een halve week het bouwproject in Zambia te begeleiden.

Educaid, de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking van de Hogeschool Windesheim kwam in 2005 via de internetgemeenschap nabuur.com in contact met Reverend Joseph Viri Mumba, de woordvoerder van de lokale gemeenschap van Ukwimi. Mumba liet weten dat de bewoners van Ukwimi grote behoefte hebben aan een medisch centrum. Educaid speelde deze vraag door aan een groep Bouwkundestudenten en zij hebben op bijzonder enthousiaste en doortastende wijze het plan ten uitvoer gebracht.

In samenwerking met de lokale bevolking is een opzet gemaakt voor een ‘health clinic’ die van alle basisbehoeften is voorzien. Met een Xplore-beurs en een financiële toezegging van Wilde Ganzen konden de studenten het begin maken van een financieel plan. De studenten hebben na vele sponsoracties, een supermarktactie in Marknesse en een benefietconcert de gaten in de begroting aan weten te vullen.

Windesheim en Educaid zullen in 2007 samen met studenten van de hogeschool weer vele projecten uitvoeren in ontwikkelingslanden. Er staan projecten in de wachtkamer in Kameroen, Zambia, Kenia, Brazilië, Libanon, Ghana, Namibië en Suriname. Het streven van Educaid is om in 2008 vorm te geven aan een speciale studierichting binnen Windesheim op het gebied van duurzame ontwikkelings-samenwerking.