AFAC toont positieve resultaten

Foto van auteur

De nieuwe Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) in Zwolle heeft vanaf september tot en met december 2006 in totaal 894 fietsen verwijderd in de stationsomgeving. Dit zijn fietsen die niet in de daarvoor bestemde rekken zijn gestald of fietswrakken. In totaal 52 fietsen werden opgehaald door de rechtmatige eigenaar.

De gemeente wil met de AFAC ruimte maken voor treinreizigers die hun fiets op een correcte wijze willen stallen (in de fietsrekken) en zo de fietsenoverlast in de stationomgeving aanpakken. De centrale werd per 1 september 2006 geopend aan de Derk Buismanstraat 23. Op 4 oktober was de officiële ingebruikname.

Daarnaast heeft de AFAC vanaf september tot en met december 2006 ongeveer 620 fietsen binnengekregen uit overige delen van de gemeente Zwolle. Deze fietsen werden door de politie en de medewerkers van de gemeente bij de centrale binnengebracht. Dit zijn fietsen die verkeerd waren gestald of het betrof teruggevonden gestolen fietsen. Daarvan zijn 80 fietsen weer aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven en ruim 140 oude fietsen, die na drie maanden niet zijn opgehaald, zijn naar werkgelegenheidsprojecten gebracht. De fietsen waarvan het framenummer is verwijderd of onleesbaar werd gemaakt, werden vernietigd.

De fietsen die aan de rechtmatige eigenaar zijn teruggegeven, zijn allemaal voorzien van het AFAC-nummer, bestaande uit twee letters en zeven cijfers bv. AF1234567. Het is een uniek nummer waarmee de fiets bij vermissing of diefstal gezocht kan worden bij de AFAC. De eigenaar van de fietsen kunnen nu nog gratis hun fiets ophalen bij de centrale. Binnenkort worden de fietsen alleen afgegeven tegen betaling. Daarnaast moet de eigenaar een geldig legitimatiebewijs tonen en een reservesleutel of een aankoopbewijs van de fiets meenemen.

AFAC Zwolle

De AFAC is opgezet door de gemeente Zwolle in samenwerking met de Politie IJsselland en de Stadswacht om de fietsenoverlast in de stationsomgeving aan te pakken. De AFAC verwerkt de fietsen die in opdracht van de gemeente Zwolle zijn verwijderd (wrakken en foutief gestalde fietsen). Ook fietsen die door de politie binnen de gemeente Zwolle gevonden worden of in beslag genomen zijn, slaat de AFAC op. Alle fietsen worden gecontroleerd op diefstalsignalering. Teruggevonden gestolen fietsen worden binnen de gemeente Zwolle gratis thuisbezorgd. De fietsen worden drie maanden bewaard. Fietswrakken worden twee weken bewaard. Bij de AFAC kan men ook zijn fiets gratis laten graveren. De AFAC is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.afac-zwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “AFAC toont positieve resultaten”

  1. En nog steeds is het er een puinhoop van fietsen.
    Vooral bij de parkeergarage staan veel fietsen die al in geen jaren meer zijn gebruikt.

    Dus echt opruimen?????

  2. zeker aan de andere kant van het stations want ik zie er niks van. hooguit de paar daar aan het begin vlak bij de bus parkeer/wacht-plaats

Reacties zijn gesloten.