ZV 44 zwemster Ylène Zondervan wint alle afstanden van Jaargangwedstrijden in Leiden

Foto van auteur

Ylène Zondervan
Foto: Naomi Polinder

Zwolle – Vijf zwemmers van het Zwolse ZV 44 zwommen afgelopen weekend mee in de Speedo Jaargangwedstrijden in Leiden. Dit is het Nederlands kampioenschap voor hun leeftijdscategorie.

Ylène Zondervan, Matthijs van Velzen, Tijs Wegman, Yarnick Jungeling en Jaro Schuurman namen het op tegen de achttien beste zwemmers van Nederland. In een aantal zeer spannende races wisten zij samen negen medailles en negentien persoonlijke records (PR’s) te behalen. Grote winnaar hierbij was Ylène Zondervan.

Ylène Zondervan startte zaterdag haar races met de 200 meter wisselslag, waarop ze direct 10 seconden PR wist neer te zetten en een persoonlijk record haalde op de 50 meter vlinder. Met een tijd van 2,51.08 verbaasde ze tegenstanders, publiek en trainers. Hierna sleepte ze nog twee gouden medailles in de wacht door op de 200 meter vrije slag hard en stabiel te blijven zwemmen en een PR naar het goud te behalen.

Zaterdag sloot ze af met de 100 meter vlinder, een pittige race waarin ze snel van start ging, goede onderwaterfases wist te zwemmen en haar raceplan prima uitvoerde. Ook deze race leverde haar een gouden medaille op.

Deze trend zette zich zondag voort toen Ylène Zondervan in de 100 meter rug met een stabiele en hoge slagfrequentie en strakke keerpunten wederom als eerste de muur wist aan te tikken. Een spannende race vormde haar 100 meter school, waar ze nipt als eerste eindigde. Ook haar zesde en laatste afstand sloot ze af in het goud, door op de 400 meter vrije slag direct voorop te komen in de eerste 50 meter en dit stabiel vast te houden.

Matthijs van Velzen viel driemaal in de prijzen. Op zaterdag begon hij met de 100 meter vrije slag. Zijn inschrijftijd was 1,12 maar een week eerder zwom hij al 1,08. Dit verraste zijn tegenstanders, waardoor hij als derde de muur aantikte. Hierna volgde hij op met een sterke 100 meter vlinderslag waarin hij een PR neerzette. Op de 200 meter vrij behaalde Matthijs zilver door een PR van 4 seconden te zwemmen en een sterke race neer te zetten.

Op zondag deed hij dit op de 50 meter vrij nog eens over door ook daar een persoonlijk record te zwemmen. Op de 100 meter rug zwom hij voor het eerst een tijd onder de 1,20 wat hem wederom een dikke PR opleverde. Hij sloot zijn wedstrijd af met de 400 meter vrij, waarbij hij de eerste 200 meter door het water vloog. Door zijn lange slagen en mooie keerpunten wist hij op deze afstand nogmaals een zilveren medaille in de wacht te slepen.

Teamgenoot Tijs Wegman was debutant op het NK en mocht op vijf afstanden uitkomen tijdens deze wedstrijd. Startende met een goede race op zaterdag op de 50 meter vrij leek het podium heel dichtbij en wist Tijs een tijd neer te zetten van 35.48 wat hem een PR opleverde en een mooie zesde plek.

Dit deed hij op de 100 meter rug nog eens over, met een mooie slagfrequentie en goede focus wist hij wederom een PR neer te zetten. Tijs sloot dag één af met de 400 meter vrij, waar hij door een stabiele race en hoge rondetijden een PR zwom. Op zondag herhaalde Tijs zijn prestaties door op de 200 meter vrije slag een PR te zwemmen terwijl hij deze PR de dag ervoor als tussentijd van de 400 meter vrij had neergezet. De laatste race van het toernooi mocht Tijs de 100 meter vrije slag zwemmen. Hij zwom deze in een mooie tijd van 1,24 en tikte daarmee een zeer succesvolle wedstrijd af.

Zwemmer Jaro Schuurman zwom – evenals zijn teamgenoot Tijs – als debutant op dit NK en mocht zondag uitkomen op de 100 meter schoolslag. Hij zette de eerste 50 meter hard in, maar verbaasde iedereen door in de tweede 50 meter te versnellen en het tempo omhoog te gooien. Voor het eerst zwom hij onder de 1,50 en met een tijd van 1,48 werd hij in zijn eigen jaargang eerste. Tijdens dit toernooi werd in de leeftijdscategorie van Jaro echter tegen een leeftijd ouder gezwommen, waardoor hij uiteindelijk een prachtige achtste plek behaalde.

Tot slot verscheen op zaterdag Yarnick Jungeling aan de start voor drie afstanden. Op de 50 meter vrij zwom hij een mooie tijd van 37.26. Op de 100 meter rug wist hij het tempo goed vol te houden en streed hij voor een PR van 3 seconden. Hij eindigde krachtig door op de 400 meter vrij een dikke PR neer te zetten. Tijdens deze race zwom hij naast teamgenoot Tijs en ze trokken zich goed aan elkaar op. Dit leverde beide zwemmers een prachtig resultaat op.

Tevreden en na een zeer succesvol weekend neemt het team de tijd om te herstellen en richten zij zich op de Overijsselse minioren finales in Zwolle en de jaargangwedstrijden in Dordrecht.

Foto's 3
Matthijs van Velzen - Foto: Naomi Polinder
Matthijs van Velzen
Foto: Naomi Polinder
Team jaargangwedstrijden - Foto: Naomi Polinder
Team jaargangwedstrijden
Foto: Naomi Polinder
Ylène Zondervan - Foto: Naomi Polinder
Ylène Zondervan
Foto: Naomi Polinder

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)