Zwolse zwemmers winnen medailleklassement Overijsselse zwemkampioenschappen

Foto van auteur

De 12-jarige Paula Spans van ZV 44 was de absolute uitblinker van het toernooi.
Foto: KNZB Regio Oost

Afgelopen twee weekenden vonden de Overijsselse kampioenschappen zwemmen plaats in Hengelo. Verdeeld over vier categorieën werden in totaal vijftien verschillende afstanden en twintig estafettes gezwommen.
Het team van ZV 44 wist tijdens dit toernooi maar liefst 98 medailles te winnen, waarvan 44 keer goud, 30 keer zilver en 24 keer brons. Hiermee behaalde het team, evenals als vorig seizoen, de eerste plaats in het medailleklassement. 

Absolute uitblinker van het toernooi was Paula Spans. De 12-jarige zwemster uit Sint Jansklooster wist alle afstanden waarop ze aan de start verscheen te winnen en haalde in totaal maar liefst zeventien gouden medailles. Op de slotdag van het toernooi werd het harde werk van Paula bekroond met een prachtig regionaal record op de 50 meter schoolslag voor meisjes tot 13 jaar. Ze zwom een toptijd van 35,40 seconden en kan nu op jacht naar het record in het 25 meterbad. Dat record dateert maar liefst uit 1983.

Ook Valérie Sakkers wist op alle afstanden waarop ze deelnam een medaille te winnen. Ze mocht in totaal vijftien medailles mee naar huis nemen. Beide dames maakten ook deel uit van de meisjes juniorenteams en de mixed junioren en deze haalden evenals het jongens juniorenteams op alle estafettes de eerste plek. Dit leverde bij elkaar acht maal goud op bij de estafettes.

In eerdere jaren waren het vooral de meiden die bij ZV 44 een groot aandeel in de medailleoogst hadden, dit toernooi deden ook de jongens het erg goed. Zo wist Ruben Nooter bij de jongens junioren maar liefst veertien keer een medaille te halen. Ruben kwam op alle vijftien afstanden aan de start en mag zich op zes afstanden, waaronder alle vrije slag nummers, Overijssels kampioen noemen.  

Robin van den Berg behaalde in totaal twaalf keer het podium, waarvan vier keer individueel goud. Collard Jungeling wist bij de jongens alle afstanden op de vlinderslag te winnen en Youp Stuifzand won alle schoolslagnummers.

De breedte van het team van ZV 44 blijkt wel uit de verdere medailleverdeling. In totaal mochten twintig zwemmers van het team een of meerdere medailles in ontvangst nemen. “Er zijn veel mooie tijden gezwommen en een flink aantal persoonlijke records verbroken,” meldt Jasper Worst, de voorzitter van ZV 44.

Het team van ZV 44, bestaande uit in totaal 29 zwemmers, kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. “Een mooie test voor de wedstrijden die de komende tijd nog op het programma staan,” zegt Worst. Komende week reist het team af naar het jaarlijkse pinkstertoernooi in het Duitse Hagen. Daarna volgen in juni de Nederlandse Kampioenschappen voor zowel de jeugd en senioren als de junioren en tot slot de NK sprint. De jongste zwemmers sluiten het seizoen af met de Minioren Clubmeet Finale in Oldenzaal en de Jaargangfinales in Dordrecht.

Al met al nog een pittige periode met veel wedstrijden voor de Zwolse zwemvereniging. De trainers en zwemmers kijken hier vol vertrouwen naar uit. “Op basis van de afgelopen twee weekenden kan worden geconstateerd dat de basis goed is!” aldus Worst.

Foto 1
De 12-jarige Paula Spans van ZV 44 was de absolute uitblinker van het toernooi. - Foto: KNZB Regio Oost
De 12-jarige Paula Spans van ZV 44 was de absolute uitblinker van het toernooi.
Foto: KNZB Regio Oost