Opening jongerencentrum Level-Z

Foto van auteur

Zwolle – In de wijk Stadshagen in Zwolle werd vrijdagmiddag het allereerste jongerencentrum in Nederland geopend, waar jongeren echt zelf alle beslissingen hebben mogen nemen. Tijdens een bijeenkomst voor ‘bobo’s’, zoals de jongeren dat melden, werd het pand officieel geopend. Na een filmpje over de werkzaamheden van Level-Z en een presentatie over de bouw van het in het oog springende robuuste pand, voerden de jongeren een drum- rapact op.

Van A tot Z zijn de jongeren verantwoordelijk geweest voor het project. Momenteel worden de laatste kluswerkzaamheden afgerond, volgen de jongeren een cursus sociale hygiëne en heeft een groot deel zelfs een BHV cursus gevolgd. Level Z is bedoeld voor jongeren tussen de 10 en 23 jaar. De jongeren uit de wijk Stadshagen in Zwolle waren zelf verantwoordelijk voor het ontwerp, de besluitvorming, het beheer van financiën, de exploitatie, de inrichting, de organisatie, het beheer en de PR van het centrum. De gemeente Zwolle, jongerenwerk TRAVERS en diverse bedrijven hebben, indien gewenst, voor ondersteuning gezorgd. Het resultaat is een bijzonder gebouw. De werkwijze die TRAVERS bij Level Z heeft toegepast, is uniek in Nederland. “We zijn een voorloper met deze methode”, vertelt jongerenwerker Bart Demmers. “We hebben bij veel jongerencentra gekeken, maar nergens vind je een project waar jongeren op zo’n grote schaal zelfstandig aan het runnen én beslissen zijn. Normaal gesproken zijn de jongeren ondersteunend en is de jongerenwerker sturend. Hier was dat dus precies andersom.”


Vooraf de drum- rapact ging het rookalarm af door een rookmachine…

Het project is een groot succes. Level Z heeft al zo’n 60 vrijwilligers. De jongeren krijgen zelf de kans actief bezig te zijn en hun eigen beslissingen te nemen. “Dat zorgt voor bijzondere situaties”, zegt jongere Lidy Uiterwijk Winkel. “Volwassenen denken vaak dat we niets kunnen. Dat klopt alleen als we de kans niet krijgen om het te leren. Die kans krijgen we wel bij Level Z. Zo hebben wij bijvoorbeeld een BHV’er van slechts 11 jaar. Misschien wel de jongste van het land.”

Het jongerencentrum heet dan ook niet voor niets Level Z. “Als het gaat om verantwoordelijkheid van de jongeren zelf, willen we het hoogst haalbare, dus level z”, stelt Demmers. Binnen Level Z is gewerkt met het zogenoemde ABC-model. Waarbij A staat voor Actie: jongeren participeren op maat, iedereen kan meedoen op zijn eigen niveau. B staat voor Beslissen: jongeren nemen zelfstandig de beslissingen binnen de kaders van het jongerenwerk. C is van Communicatie: de jongeren zijn van alles op de hoogte, er is 100% transparantie.”

De behoefte aan een jongerencentrum in Stadshagen is er al vele jaren. “Na een lange lobby, bestaande uit wijkdebatten en persoonlijk contact met de gemeente, kregen we in 2006 groen licht”, vertelt Uiterwijk Winkel. “Vanaf toen konden we laten zien wat we kunnen en is het vertrouwen gegroeid.” De gemeente Zwolle heeft in het kader van het project ‘Samen maken we de Stad’, het initiatief van de jongeren altijd (financieel) gesteund. “Jongeren hebben veel verantwoordelijkheden gekregen in dit participatie-traject. Ze leren van elkaar en leren door te doen. Daar is gebruikt van gemaakt en je ziet nu dat het werkt. Voor alle betrokken partijen is deze werkwijze nieuw. Dat is wennen voor de werkers in de wijk, maar ook voor de gemeente, de architect en de projectontwikkelaar”, vertelt Aldert Koop van de gemeente Zwolle. “We zijn trots op Level Z. Het is een bijzonder traject geweest. Je zag de jongeren groeien in aantal en in power.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

91 gedachten over “Opening jongerencentrum Level-Z”

 1. dik betaalde sociaal coaches. wat schieten we ermee op, dit kost de gemeenschap enkel bakken vol met geld. in tijden van economische teloorgang moeten we helemaal niet aan dit soort projecten beginnen. jongeren van halfzachte ouders die geen benul hebben hoe ze hun kroost een beetje serieus de toekomst in kunne begeleiden.

 2. Dick en Verdieping: Jullie bevinden jullie ieder op een andere gedachten-etage.

  Hebben jullie je verdiept in deze materie ? Wat zijn de pro’s wat zijn de cons ?

 3. Jij bent de gezellige discussieleider 😀 Weet uit verhalen dat het een erg nuttige tent is, opgebouwd door 100% gedreven vrijwilligers. Mooi dat er zulke voorzieningen zijn. Kijk maar eens op de site. Level-Z organiseert ook van alles voor iedereen. Maar ik ga geen discussie aan. De feiten zeggen mij genoeg. Jammer dat er nog steeds veel mensen zijn die bevooroordeeld overal op reageren. Als mijn kinderen er heen zouden gaan, zou ik het prima vinden. Maar iedereen mag er van denken wat hij/zij wil.

 4. laten we wel wezen, het blijft weggegooid geld. een project om sociaal werkers in het zadel te laten zitten. erg jammer en het is maar afwachten of de jeugd hier de spiraal naar boven ziet. voor de ouders uiteraard prachtig, die hoeven het kroost niet te vermaken.

 5. Prima, en ook goed dat de jeugd zelf verantwoordelijk is!

  Alleen het uiterlijk van het pand, echt afzichtelijk (maar dat is slechts mijn bescheiden mening. 🙂 )

 6. Verdieping, als je de ballen hebt doe je een voorstel om het jongerenwerk voor een jaar te staken. Dan kijken we wat de resultaten zijn van jouw niet te definiëren diepgang. Wordt politicus en experimenteer met je gedachten.
  Neem daarbij natuurlijk een hoop signalen niet serieus: met name die van het succes van het jongerenwerk, wat er toe heeft geleid dat er in Zwolle zeer weinig hanggroepen als ‘crimineel’ bestempeld mogen worden.
  Misschien leidt jouw gesloten communicatie en droogte bij de wijn wel tot fantastische vruchten. ik zou zeggen: stel het voor!

 7. ik woon er schuin tegenover en ben niet blij met die roestbak. zal ook wel niet lang duren voor er een partij leuzen opgespoten gaan worden. laat die hangjongeren toch fijn in een zuipkeet op het platteland gaan zitten.

 8. Uitnodiging
  Ik zou iedereen (maar vooral Joop) willen uitnodigen om vanmiddag langs te komen voor een rondleiding door het jongerencentrum. Vandaag is er een Open Dag bij Level Z voor o.a. buurtbewoners e.a. geïnteresseerden. De koffie en cake staan klaar!

 9. Koffie en Cake!!! heeft er soms een stoelendans plaats gevonden tussen de social coaches van de herberg en dit evenement?

 10. Ik vind het wel een creatieve toepassing van het materiaal. Voor wie het nog niet herkend had: het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt aan de kade bij de Twistvlietbrug. Bij werkzaamheden aan kades heb ik het al veel vaker toegepast gezien.

  Ik vraag me alleen wel af hoe duurzaam het is. Het feit dat het roest, maakt dus dat het ook door kan roesten. Goed, daar zal vast wel meer dan één nachtje overheen gaan (zacht uitgedrukt) maar ik vraag me wel af hoe lang het materiaal goed blijft. We zullen spreken over jaren maar hoeveel?

  Hoe dan ook: gefeliciteerd met jullie fraaie pand. In eerste instantie vond ik het ook een roestbak (en misschien is het dat ook wel 😉 ) maar die witte lijnen van dat kantoor breken dat op fraaie wijze. Veel plezier met jullie nieuwe toko 🙂

 11. roestend damwand
  Het duurt zo’n 60 jaar tot de damwand helemaal doorgeroest is. Dan kunnen er nieuwe damwanden komen of een nieuw gebouw. want na 6o jaar is een gebouw toch niet meer optimaal.

  Verder is er voor damwand gekozen omdat:
  Het geluidsdicht is. ( geen overlast dus in de buurt van de muziek)
  het is relatief goedkoop.
  graffetti vanzelf verdwijnt.
  het is industrieel, wat de jongeren in de wijk graag wilde.
  Dus jongeren denken ’te gek’ als ze langs fietsen en ouderen steken hun neus ervoor op. En dat vinden we wel goed zo.

  We hebben over een poosje een buurtbarbeque voor de bewoners rond om het jongerencentrum. Jullie zijn van harte uitgenodigd!

 12. reactie op ‘verdieping’:

  Ik vind dat je die mening mag hebben. Iedereen mag een mening hebben, maar het is goed om door te hebben dat iedereen anders denkt.
  Ik denk namelijk dat voor de jongeren uit Stadshagen dit echt geweldig is. Eindelijk na 10 jaar iets waar de jongeren heen kunnen, eventjes weg van de ouders/verzorgers. Eindelijk een plek die ze zelf hebben gebouwd en waar hun de baas zijn. Waar ze ook zelf leuk feestjes kunnen houden en weet ik veel wat nog meer en zo kan ik nog wel meer voordelen op noemen.
  Ik weet niet hoe oud jij bent ‘diepgang’ (ik vewacht geen jongere meer), maar ik vind jou reacties niet zo diep, want het is mening en niet een doordachte reactie, omdat je niet kijkt vanuit het perspectief van de jongeren die hier heel veel aan hebben.

  Gegroet,
  gewoon iemand

 13. Social coaches?
  Je bedoelt jongerenwerkers?
  Goed betaald?
  Ik denk dat een gemiddelde jongerenwerker even veel verdient als de Jan Modaal.
  De verschillen met andere Jongerencentra in wie er zoal werken zijn klein, we hebben we maar in totaal 1,5 formatieplaats voor jongerenwerkers, nog eens een halve voor ambulant jongerenwerk en 0,75 voor een beheerder. Dat is overigens standaard bij jongerencentra in Zwolle die onder Travers vallen.

 14. Jongerenwerkers verdienen geen klap zelfs. In sommige buurten staan ze tussen jongeren met echte gedragsproblemen, gewapend met slechts gesprekstechnieken, maar ze staan er wel. Een hoop verantwoordelijkheid ligt er bij hen, wekelijks geweld en bedreiging is in sommige jongerencentra (achterstandsbuurten) pais en vree. (vergelijk dat met buschauffeurs en de chaufeurs komen er verdomd genadig vanaf)
  Vervolgens krijgen ze een loon wat soms vergelijkbaar is met dat van ongeschoolde arbeid, productiewerk. Dit terwijl de verantwoordelijkheden en hun scholing vaak een stuk hoger liggen.
  Wat mij betreft gaat deze groep mensen een stuk meer verdienen.
  Als de jongerenwerkers gaan staken, dan pas heeft NL een probleem met jongeren….

 15. ik zie op de onderste foto naast de koffie en theekannen zelfs flessen wijn staan en een spoelinstallatie voor bierglazen. het lijkt mij geenszins de bedoeling dat er aan minderjarigen alcohol wordt geschonken in het jongerencentrum van de toekomst. zeker dit soort organisaties moet er voor waken dat jongeren zich laven aan alcohol. ik kan mij wel voorstellen dat men spreekt over een geslaagde middag, als er genoeg getapt wordt.

 16. Dikbetaald dus… Oke. De opening was in ieder geval fantastisch!! De vrijwilligers hebben een geweldige teamprestatie geleverd. Ik ben heel trots op jullie!! We hebben ook geweldige reacties gekregen van gemeente, buurtbewoners en vanavond de tieners. Ik heb enorm veel zin in de komende tijd en ik nodig iedereen die het leuk vindt uit om eens een kijkje te komen nemen in jongerencentrum Level Z.

 17. drank
  We hebben een ontmoediging beleid met alcohol in jongerencentrum levelZ, Verdieping. na 9 uur pas hoogstens een paar biertjes. Alleen voor 16 plus en dronken worden gebeurt niet in ons jongerencentrum.

  de bewuste foto is gemaakt op de opening voor de bobo’s. Wethouders en samenwerkingspartners. En die lusten wel een glaasje.

  Er zijn zeker vrijwilligers die door levelZ betere leefgewoontes hebben gekregen. Jongeren geven elkaar hier zelf voorlichting en leren bijv gezond te koken.

  Mischien moet je je naam waar maken en je eerst komen verdiepen in ons, voor je iets beweert.

 18. Hey verdieping, doe je naam eens eer aan en verdiep je eens. Level z is ook bedoeld voor jongeren tot 23 jaar dus zeker niet alleen voor minderjarigen. Als je de feiten een beetje verdraaid kun je altijd wel wat te zeiken vinden.
  Pand ziet er gaaf uit, nu alleen nog een toffe paarse neon en het is af!

 19. De jongens/meisjes mogen trots zijn. In mijn jeugd konden we nog fatsoelijk buiten spelen, ruimte zat. Dus kijk aub met andere ogen naar dit mooie gebeuren.

 20. waarschijnlijk zijnde wethouders en partners speciaal op het drankgelag afgekomen en knikken ze en passant nog even goedkeurend naar de openings ceremonie.
  het is gewoon niet normaal dat er in overheids gebouwen -en met name jeugdhonken- alcohol geschonken wordt. een ontmoedigings beleidt, werkt niet zoals gebleken is. vaste bezoekers worden uiteindelijk dikke makkers en grenzen van het alcoholbeleid vervagen.
  en laten we wel wezen . tegenwoordig houdyt zelfs een jongerenwerker een veertien en achtien jarige niet uit elkaar

 21. Gefeliciteerd! Het ziet er goed uit! En mijn complimenten voor het goed uitwerken van de aanpak om jongeren meer verantwoordelijkheid te geven. Zo zie je maar weer: de jongeren kunnen het best!
  Meer dan ooit tevoren is NU jullie tijd gekomen om een stel azijnzeikers te laten zien dat jongeren dit staaltje goed werk in stand kunnen houden!
  Zelf mag ik me ook wel af en toe tot azijnzeiker rekenen als het gaat om hangjongeren, maar ik zie dat jullie me hier positief verrast hebben!

 22. geschreven door joop, op 18 april 2009 om 10:23

  ik woon er schuin tegenover en ben niet blij met die roestbak. zal ook wel niet lang duren voor er een partij leuzen opgespoten gaan worden. laat die hangjongeren toch fijn in een zuipkeet op het platteland gaan zitten.

  YES! Gerechtigheid! Misschien kunnen ze je nog een paar foto’s van het pand kado doen, zodat je die kunt ophangen in de kamers in je huis van waaruit je dit pand niet kunt zien. 😀

 23. geschreven door verdieping, op 18 april 2009 om 15:30

  Koffie en Cake!!! heeft er soms een stoelendans plaats gevonden tussen de social coaches van de herberg en dit evenement?

  Ben je er geweest? Natuurlijk niet! Want het is zoveel gemakkelijker om hier door te zeiken over vanalles en nog wat als je de realiteit niet onder ogen hoeft te zien!
  Ik vind het een beetje jammer, dat ik de discussie nu pas volg, maar als ik zo negatief was als jou en Joop zou ik zeker even binnenstappen om met eigen ogen te zien hoe het werkelijk zit.

 24. Ik vraag me alleen wel af hoe duurzaam het is. Het feit dat het roest, maakt dus dat het ook door kan roesten. Goed, daar zal vast wel meer dan één nachtje overheen gaan (zacht uitgedrukt) maar ik vraag me wel af hoe lang het materiaal goed blijft. We zullen spreken over jaren maar hoeveel?

  Ik denk dat het wel meevalt…anders zouden ze het toch ook niet voor damwanden en kades gebruiken toch? 😉

 25. geschreven door verdieping, op 18 april 2009 om 21:21

  ik zie op de onderste foto naast de koffie en theekannen zelfs flessen wijn staan en een spoelinstallatie voor bierglazen. het lijkt mij geenszins de bedoeling dat er aan minderjarigen alcohol wordt geschonken in het jongerencentrum van de toekomst. zeker dit soort organisaties moet er voor waken dat jongeren zich laven aan alcohol. ik kan mij wel voorstellen dat men spreekt over een geslaagde middag, als er genoeg getapt wordt.

  Gelukkig heb jij waarschijnlijk tot na je 23e niet gedronken en daarom kun je hier zulke verstandige, opbouwende en goed gefundeerde kritiek geven.
  Man, schaf een leven aan! Voor de jeugd van boven de 16 is een glaasje alcohol lang niet altijd slecht! Als ik zelf kinderen zou hebben zou ik ze vanaf de 16 liever in een gezonde omgeving onder begeleiding af en toe wat zien drinken dan dat ze bij vriendjes of vriendinnetjes stiekem een fles wodka achterover slaan!

 26. Als iedereen zo verstandig om zou met drank, dan zou de wereld er anders uitzien. maar als je eens een krant openslaat zul je zien dat de tendens van tegenwoordig bestaat uit coma zuipende jongeren die zich ophouden in illegale zuipketen. het is dus kolderiek om te denken dat de gemiddelde “volwassene” van mening is dit in de hand te kunnen houden.

 27. Nogmaals: dit is hun kans om het tegendeel te bewijzen!

  Overigens heb ik het idee (totaal niet gebaseerd op feiten) dat in zuipketen op het platteland niet zozeer aan coma-zuipen wordt gedaan. Ik heb altijd het idee gehad, dat dat meer iets van de stad is.

 28. het is dus kolderiek om te denken dat de gemiddelde “volwassene” van mening is dit in de hand te kunnen houden

  Klopt, maar het is ook kolderiek om te denken dat het niet schenken van alcohol de jongeren weerhoudt om te drinken. Sterker nog, met het schenken van alcohol op een verantwoorde manier houdt je de dialoog open. Die dialoog is de enige manier om tot jongeren door te dringen. Nee, dat biedt geen garantie, maar in elk geval een optie…..

 29. @Plantje:

  Overigens heb ik het idee (totaal niet gebaseerd op feiten) dat in zuipketen op het platteland niet zozeer aan coma-zuipen wordt gedaan. Ik heb altijd het idee gehad, dat dat meer iets van de stad is.

  Ik kan ook niet alles op feiten baseren maar wel een feit is dat de zuipketen in ieder geval in het buitengebied zitten en dat daar zeker comazuipen gebeurt.

 30. ik vind het niet normaal dat er zoveel gedronken wordt in dat jongerencentrum. het lijkt wel een ordinaire kroeg als ik de foto,s zie.

 31. Joop heeft bij herhaling een ban gekregen hier. Dat weet iedere vaste bezoeker. Hij lijkt de SP wel, overal op tegen. Kennelijk heeft hij weer een kans gekregen om zich te verbeteren, maar gaat het na een paar weken proef toch weer de verkeerde kant uit.
  Advies; niet meer op reageren en dus negeren. Admin. trekt vast ook zijn of haar conclusies.

  On-topic:
  Moet erg wennen aan het gebouw. Het industriele aspect heeft helemaal niets met de moderne wijk Stadshagen van doen. Het krijgt het voordeel van de twijfel. Goed gedaan jeugd!!

 32. het blijft vreemd dat een jongen als joop met doorgaans zeer sympathieke edoch niet allerdaagse mainstream opvattingen continue een forum-verbod krijgt opgelegd. mensen die er een sociaal bewogen mening op na houden kunnen hier naar harte lust forumeren zonder enige consequenties, terwijl joop regelmatig met harde hand de grond wordt ingeschoffeld.
  het lijkt er wel op alsof men hier een forum wil kweken met een koers waar niet teveel van mag worden afgeweken.

 33. Verdieping, ik ben bang dat je net zo min serieus genomen wordt als je grote voorbeeld Joop. In ieder geval niet door mij…

 34. Nee nee verdieping! ACTIE geeft REACTIE!

  Joop komt telkens weer met opmerkingen die kant noch wal raken. (Zelf heb je daar overigens ook een handje van!) Opmerkingen die enkel en alleen lijken te berusten op het uit de tent lokken van anderen. Dat heeft niets te maken met mensen niet hun eigen mening laten hebben.

  Kijk, als je een tap ziet in zo’n jongeren centrum kun je daar je vraagtekens bij plaatsen. Voor mijn part geef je aan, dat je het idee hebt dat dat niet goed kan gaan. Daar kunnen we prima over discussiëren!
  Echter, Joop stelt weer eens:

  geschreven door joop, op 19 april 2009 om 12:38

  ik vind het niet normaal dat er zoveel gedronken wordt in dat jongerencentrum. het lijkt wel een ordinaire kroeg als ik de foto,s zie.

  En dat slaat natuurlijk NERGENS op! Waar haalt hij de wetenschap vandaan dat er “veel gedronken” wordt?!? En deze opmerking is nog maar het topje van de ijsberg!

  Ik denk dat de discussies die ik regelmatig heb met ghehe over regels, privacy enzovoorts prima aangeven, dat je hier op het forum best een andere mening mag hebben dan andere forummers en het daar ook gewoon over kunt hebben. Noch ghehe noch ik hebben ooit een ban gekregen!

  Maar even on topic: nogmaals jongeren: zet hem op! Laat mensen als Joop en verdieping maar eens zien dat het allemaal niet zo slecht gesteld is met de jongeren! Tuurlijk vinden dat soort types altijd wel iets anders te zeiken! Maar weldenkend Zwolle weet wel beter! 😉

 35. Eens plantje!

  Ik heb dan ook een beetje de indruk dat er een onderbuikgevoel heerst t.o.v. de jongeren en het jongerenwerk. De positieve reacties van o.a. jongerenwerkers hier op dit forum, geven aan dat het onderbuikgevoel de plank misslaat.

  Als ik dan negatieve reacties lees over het barretje, dan krijg ik een het gevoel dat die reageerders erg veel moeite hebben met het loslaten van hun pessimisme. Lijkt wel een soort verslaving….

 36. Ik moet zeggen, dat ik soms ook met argusogen naar bepaalde groepjes jongeren hier in de wijk kijk. Maar dat mag niet inhouden, dat ik dan maar alle jongeren over één kam moet scheren en ze nooit meer een kans mag geven!
  Niet alleen een beter milieu begint bij jezelf. Ook een prettigere leefomgeving begint bij een sociale opstelling vanuit jezelf!

 37. Ik wil me graag aansluiten bij ghehe en Plantje.
  Er schuilt natuurlijk wel het gevaar wat sommige (in mijn beleving) pessimisten hier als toekomst voorspellen. Alleen moet de toekomst nog gemaakt worden. Geef ze in ieder geval de kans om te bewijzen dat ze het kunnen zoals het hoort.

  Ochja, nog even een welbekende raadseltje:
  Wat is de overeenkomst en het verschil tussen een optimist en een pessimist? Ze hebben het beiden even vaak fout alleen de optimist leeft gelukkiger.

 38. Op de foto staan welgeteld 3 flessen wijn. Als de foto iets groter was geweest was het aantal flessen met cola, sinas en sevenup ook nog te zien. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Continu verschijnen jongeren negatief in het nieuws en nu de Stadshaagse jeugd naar buiten treed met dit initiatief kunnen we niet wachten om met zijn allen het hoofd wat boven het maaiveld uitsteekt af te knippen? Hou toch op! Als 1 van de jongeren van Level Z kan ik naar alle eerlijkheid zeggen dat er nog nooit iemand dronken is weggegaan uit het jongerencentrum of de andere locaties waar we gezeten hebben. En ik zit er toch echt al wel een jaartje of 7!

  Level Z heeft het goed gedaan. En ik vermoed toch een tikkeltje jaloezie bij de mensen die dit nu zo hard de grond in boren. Dit soort mooie projecten had je vroeger niet hé?

 39. Ik vind ’t helemaal niet zo verkeerd, dit gebouw. Je moet er even aan wennen, die roestwand, maar de bedoeling is toch duidelijk nu? Hier kunnen de jongeren heen, als ze even niets te doen hebben. Vroeger, in de tijd dat mijn ouders jong waren, had je dansavonden. daar hoef je tegenwoordig toch niet meer mee aan te komen? Wees blij dat er voor de jongelui tegenwoordig nog wat geregeld wordt. Hangjongeren wordt niemand echt blij van, en het heeft nog een negatief imago ook. Nee, ik vind dit prima. En die buurtbarbeque is helemaal een goed idee, speciaal voor aanwonenden, echt een top-idee! Als je daar geweest bent, kun je pas oordelen of het wel of niet wat is!

 40. Hmm daaruit begrijp ik dat jij er geweest bent? Leuk. En ik weet dat niet iedereen negatief is, gelukkig niet zeg! Wij gaan gewoon laten zien dat het kan. En dan draaien mensen vanzelf wel bij.

 41. We hebben overigens geen tap 🙂 . Geen enkel jongerencentrum krijgt een tapvergunning want dat is volgens de Zwolse Horeca oneerlijke concurrentie. En gelijk hebben ze.

  Maar zeg nou zelf, heb je liever dat jongeren tot diep in de nacht in de Timeless/Joffer rondhangen en stomdronken thuiskomen? Of heb je liever dat ze in een jongerencentrum zitten met mensen die in de gaten houden wat iedereen uitspookt en die geen commercieel belang hebben bij het slijten van alcohol?

 42. even voor de azijnpissers hier:
  frisdrank kost 75 cent en bier 1,75 euro.
  Dus men zal zowiezo sneller fris dinken want niet elke tiener heeft het geld om 10-20 bier weg te drinken…

  Tevens denk ik dat de jeugd trots kan zijn op dit pand! Zoiets hadden wij vroeger niet en houdt je van de straat.
  Goed initiatief!!!

  Oja, als de jeugd bezopen wil zijn gaan ze wel ergens indrinken bij iemand thuis ipv in een jongerencentrum geld wegzuipen, is goedkoper ook…

  Heb inmiddels foto’s naart Bart van travers gestuurd van de opening 17 April.

  Groeten, Freddie
  fotograaf Vinexpress (wijkkrant Stadshagen)

 43. geschreven door Freddie, op 21 april 2009 om 12:49

  Tevens denk ik dat de jeugd trots kan zijn op dit pand! Zoiets hadden wij vroeger niet en houdt je van de straat.
  Goed initiatief!!!

  Yep! Ik voel met terugwerkende kracht jalouzie opkomen. 😉

 44. De roest aan het gebouw zorgt er trouwens voor dat het niet verder kan roesten. Bij dit soort platen is het juist de bedoeling dat het gaat roesten (oxideren is overigens een betere term). De roest is de beschermingslaag. Dit zien we wel meer in Zwolle. Bijvoorbeeld op de kop van onze trots De Pepperbus. Precies hetzelfde principe. Het metaal is eigenlijk goud bruin en wordt door oxidatie groen kleurig. Dit beschermt de binnenste laag. En zo zijn er nog veel meer metalen die niet lijken te roesten, maar die juist direct oxideren en daardoor een beschermende laag krijgen. Aluminium is nog zo’n mooi voorbeeld. Aluminium roest niet zeg je? Niet dus, aluminium is altijd verroest.

 45. @Jasper
  Dat wist ik helemaal niet, ik dacht dat er gewoon een speciale coating op zat. maar dit klinkt veel logischer! Van aluminium wist ik het overigens wel, die roest laat gewoon geen zuurstof door 😉 .

 46. Absoluut een goed initiatief. In iedere wijk hoort zoiets, of meerdere.
  Maar ik vind het pand afzichtelijk. Ik rij er een paar keer per week
  voorbij maar ik kan er niet aan wennen en blijf het lelijk vinden, maar dat is mijn persoonlijke mening ;D

 47. Anders toeter je ff Diana, naar die aardige mensen als je voorbij rijdt. Vind het wel een tof pandje met dat balkonnetje en dat uitzicht. Als je lief toetert mag je vast wel even binnenkijken 8) Krijg je hele andere ideeen.

 48. Valt wel mee hoor Larry. Veiligheid in het lab voorop. Die ene dag werken bij Blagden was dan wel weer onveilig. Ben ik dan ook naar één dag weer opgehouden.

  Maar in totaal zal ik niet meer ingeademt hebben dan de gemiddelde Nederlander 🙂

  Ik weet gelukkig wel een boel over giftige stoffen en dat is wel leuk.

  Blijf bijvoorbeeld uit de buurt van Diwaterstofmono-oxide en Natriumchloride!

 49. Maar ze blijven leuk. Vooral als je alle gevaren van Diwaterstofmono-oxide gaat opnoemen!

  Langdurige blootstelling kan tot verstikkingsverschijnselen leiden.
  Kan tot ernstige verbrandingen leiden.
  Wordt gebruikt in de productie van ABC wapens.
  Is giftig in grote hoeveelheden.
  Wordt gebruikt in de bioindustrie.

  Wordt gebruikt bij verschijdene marteltechnieken.

  Dat spul is levensgevaarlijk zeg!
  —————————————————–

  ON TOPIC AUB!

 50. @Dick

  geschreven door dick, op 21 april 2009 om 14:28

  Anders toeter je ff Diana, naar die aardige mensen als je voorbij rijdt. Vind het wel een tof pandje met dat balkonnetje en dat uitzicht. Als je lief toetert mag je vast wel even binnenkijken Krijg je hele andere ideeen.

  Dus als ik ga toeteren ga ik het wel mooi vinden?

  Ik zei dat ik het een goed initiatief vond, en heb niets over de
  bezoekers daar gezegd. Ik twijfel er niet aan dat het aardige mensen zijn.
  Ik vind alleen het pand afzichtelijk, en hoe vaak ik er ook voorbij rijd,
  ik blijf het lelijk vinden, en dat gaat vast niet veranderen als ik ga toeteren 😀

 51. Laatste regel Diana

  Als je lief toetert mag je vast wel even binnenkijken Krijg je hele andere ideeen.

  Kun je de buitenkant en de binnenkant van dichtbij bewonderen, benieuwd naar je reactie…

 52. @Dick
  Al is het van goud, ga ik het nog niet mooi vinden.
  Het gaat mij er niet om wíe er binnen zit, of wat er gedaan wordt, of wie het bedacht heeft, of van welk materiaal, of in welke wijk/buurt het staat, ik vind het een afschuwelijk gebouw.
  Dat mag toch? Niet iedereen heeft dezelfde smaak 😉

  @verdieping
  Ik heb niet gezegd dat ik er woon. Ik kom er beroepsmatig langs.

 53. licht en geluid binnen zijn ook toppie geregeld!
  mooi uitzicht vanuit de kantoren bovenin idd!
  Alleen die kleur in de WC’s…. ugh… 🙂

  Jaloers, hmmm, misschien wel 😛

 54. ikke? hoe kom je dr bij? Nee, ben ict-er en fotograaf.
  En heb het gebouw bij de opening gezien en de apparatuur die ze ter beschikking hebben, hoef je geen expert voor te zijn op te zien dat dat puik voor elkaar is 🙂
  Ga niet opnoemen wat er staat voor het geval inbrekers meelezen… 😉

 55. Bij evenementen en comedy wordt er ook altijd een Freddy ingehuurd die goed is in licht en geluid. Gelukkig is hiet niet zo’n gangbare naam 😉

Reacties zijn gesloten.