Het weer: Kletsnat en grijs

Foto van auteur

Molenkampsweg
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Vrijdag koerst een lagedrukgebied richting Nederland. Het komt uit het westen met dikke bewolking, boordevol regenwater. ‘s Morgens vroeg, voor het lagedrukgebied uit, is het al aan het regenen in Zwolle. Nat blijft het tot ver in de avond.

De regen valt in de varianten licht en matig, tevens is motregen mogelijk. Vrijdag kun je lang wachten op een droog moment, want de kans daarop is uiterst gering. Die ene glimp van de zon door de grijze wolkenmassa heen is voorbij voor je het weet. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is matig, kracht 3 à 4. Het kwik in de Zwolse thermometers vertoont weinig leven, het hangt in de buurt van 10 graden. De barometer laat vrijdag wel een duidelijke beweging zien, een gestaag dalende.

Volgens de laatste berekeningen passeert de kern van het lagedrukgebied in de nacht van vrijdag op zaterdag recht over de regio Zwolle. Een luchtdruk-minimum van 990 hectopascal wordt dan verwacht. In de buurt van de kern blijft het doormiezeren, maar de wind valt vrijwel weg. Mogelijk verslechtert daardoor het zicht in de zeer vochtige lucht.

Zaterdag schuift het lagedrukgebied al rondtollend traag door naar Duitsland. De wind steekt weer op en draait van zuidwest naar noordoost. Van de regen zijn we in elk geval ‘s morgens nog niet af. Zaterdagmiddag lukt het misschien om een kort droog intermezzo te pakken.

Pas in de nacht naar zondag schuiven de regenzones definitief weg naar het zuidoosten. Het klaart langzaam op. We verwachten zondag stralende zonneschijn aan een blauwe lucht met steeds minder wolken boven Zwolle. De noordoostenwind is stevig en sterk drogend. Met zo’n bries en een maximumtemperatuur van circa 8 graden is het aan de koude kant.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)