Het weer: Prachtige, zonnige dag

Meander College
Foto: Ank Pot

Vrijdag schijnt de zon breeduit op zowel geslaagde als gezakte Zwolse eindexamenscholieren. Het weer maakt geen onderscheid, het is voor iedereen een prachtige, zonnige dag.

De wind is ‘s nachts aan een draaiing begonnen. Hij komt niet meer uit het noordoosten maar uit het noordwesten. Gewoonlijk een koele hoek, waar vrijdag weinig van te merken is. In de middag klimt het kwik gewoon naar 27 graden. ‘s Morgens vroeg is het wel aan de frisse kant met een minimum van ongeveer 13 graden.

De noordwestenwind is zwak, in de loop van de middag toenemend naar matig, kracht 3, ‘s avonds weer afnemend. Op wolkenhoogte wordt de wind noord tot noordwest en in die richting ligt boven zee niks op de loer dat hierheen wil komen. De losse stapelwolken die boven de stad verschijnen, ontstaan hier ter plaatse.

Een aanwijzing dat er toch een weersverandering op til is, zien we op de barometer. De luchtdruk begint vrijdag te dalen, doordat uit het zuidwesten een lagedrukgebied langzaam nadert. Een volgende aanwijzing van de weersverandering zijn sluierwolken op hoogte die zaterdag later op de dag verschijnen uit het zuidwesten.

Het lagedrukgebied duwt in het weekend warme en vochtigere lucht hierheen. Zaterdag is het nog volop zonnig, zondag drijven waarschijnlijk veel (sluier)wolkenvelden over. De zon prikt er nog wel doorheen. Het wordt dan bij weinig wind broeierig warm, ‘s middags tegen de 30 graden. In de nacht naar maandag maakt Zwolle kans op een eerste bui, volgens de huidige berekeningen. Dinsdag is de buienkans nog veel groter.

Foto 1
Meander College - Foto: Ank Pot
Meander College
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)