Vermeende verkrachter van meerdere minderjarige meisjes blijft langer vastzitten

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Wouter Z., een 21-jarige Zwollenaar, zal de kerstdagen in zijn cel moeten doorbrengen. Het verzoek van zijn advocaat om zijn voorlopige hechtenis op te heffen werd donderdag door de rechtbank afgewezen. Z. wordt ervan verdacht dat hij zes meisjes heeft verkracht en met een meisje ontuchtige handelingen heeft gepleegd. Zijn jongste slachtoffer vierde twee weken voor de verkrachting haar veertiende verjaardag.

De meeste van de ten laste gelegde misdrijven pleegde hij samen met drie andere jongens. Wouter Z. wordt ook verdacht van het bezit en verspreiden van kinderporno. In de nacht van 24 op 25 oktober 2020 verkrachtte de destijds 19-jarige Wouter Z. het amper 14 jaar oude meisje. Hij deed dit samen met de drie medeverdachten. Onder dreiging met geweld negeerden zij het verzet van hun jonge slachtoffer. Een paar maanden later, op 6 december, verkrachtte de groep mannen opnieuw een jonge vrouw. Het viertal waarschuwde het slachtoffer dat zij een mes hadden. Op dezelfde avond vergrepen de jongens zich aan een meisje van 15 jaar.

Stoppen met het verkrachten van jonge meiden behoorde niet tot de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Op 12 januari verkrachtte Wouter Z. een 15-jarig meisje. In het voorjaar van 2021 verkrachtte hij een 14-jarig meisje. In de nacht van 18 op 19 september dat jaar zijn de drie medeverdachten ook weer van de partij. Ze verkrachten samen een jonge vrouw die op dat moment niet meer in staat is zich te verzetten, vermoedelijk was ze buiten bewustzijn geraakt. Hetzelfde deed hij dat jaar met een 15-jarig meisje, echter zonder de drie medeverdachten.

Meester Yildirim, de advocaat van Z., vraagt de rechtbank om de voorlopige hechtenis op te heffen. Volgens hem staat het nog lang niet vast dat er sprake zou zijn van ontuchtige handelingen. Hij wil daarom een aantal slachtoffers als getuige horen. De drie medeverdachten zijn een maand geleden, in afwachting van de behandeling van hun rechtszaak, op vrije voeten gesteld. Zij worden volgens de raadsman van nagenoeg dezelfde feiten verdacht. “Mijn cliënt gaf wel openheid van zaken en het voelt voor hem dat hij daar nu voor wordt gestraft,” zegt Yildirim tegen de rechters. Volgens Yildirim zijn er ook verzachtende omstandigheden, zijn cliënt kan situaties niet goed inschatten vanwege een vastgestelde vorm van autisme en ADHD.

Voor Wouter Z. staat er nog meer op het spel. Hij heeft al zijn spaargeld gebruikt om de afgelopen maanden de huur van zijn appartement in Zwolle-Zuid te betalen. Als hij langer vast moet blijven zitten raakt hij zijn woning en zijn baan kwijt. Ook zou Z. de kerstdagen het liefst willen doorbrengen met zijn familie. “Dit is nooit mijn bedoeling geweest,” voegt Wouter Z. toe aan de woorden van zijn advocaat. Echte woorden van spijt heeft Z. verder niet gesproken tijdens de pro-formazitting. In de rechtszaal zaten meerdere van zijn slachtoffers. Z. heeft ze niet aangekeken, ook toen een van de meisjes begon te snikken draaide hij zich niet om.

De officier van justitie verzette zich tegen de voorlopige vrijlating van Z. Hij voerde aan dat de persoonlijke belangen van Z. niet van dien aard zijn dat de belangen van de maatschappij hiervoor moeten wijken. De magistraat onderstreept dat de reclassering ook nog geen positief schorsingsadvies heeft afgegeven.

Na een vrij lange schorsing keren de rechters terug in de rechtszaal. De voorzitter legt aan Z. uit dat het een moeilijke beslissing is geweest voor de rechtbank en ze er lang de tijd voor hebben genomen. “Het is spijtig voor jou maar we gaan nog niet schorsen,” aldus de rechter. Dit vanwege de geschokte rechtsorde en het gevaar op herhaling van de ten laste gelegde feiten.

De vier verdachten verschijnen binnen drie maanden gezamenlijk in de Zwolse rechtbank voor een regiezitting. De inhoudelijke behandeling zal voorlopig nog niet plaatsvinden aldus de rechtbank.