Omvangrijke Zwolse zedenzaak: advocaat vermeende verkrachter wil zeven slachtoffers horen

Foto van auteur

Rechtbank Zwolle
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – De advocaat van Wouter Z. (21) uit Zwolle heeft donderdag tijdens een regiezitting in de Zwolse rechtbank een verzoek gedaan om alle slachtoffers te mogen horen. Z. wordt ervan verdacht zes jonge meiden te hebben verkracht en met een meisje ontuchtige handelingen te hebben verricht. Een aantal van zijn slachtoffers was ten tijde van de misdrijven minderjarig, het jongste slachtoffer vierde twee weken voor de verkrachting haar veertiende verjaardag.

Vorig jaar december verscheen Wouter Z. voor de eerste keer in de rechtbank tijdens een pro-formazitting. Toen besloten de rechters zijn voorarrest te verlengen. Vandaag tijdens de regiezitting bleek dat hij sinds 29 december op vrije voeten is, echter onder voorwaarden. Ditmaal werden ook drie medeverdachten gedagvaard, Ronel S. (20) uit Zwolle en twee Zwollenaren die ten tijde van de misdrijven 16 jaar oud waren. Wouter Z. en Ronel S. verschenen vandaag niet, zij lieten het over aan hun advocaten.

In de nacht van 24 op 25 oktober 2020 verkrachtte de destijds 19-jarige Wouter Z. samen met de twee verdachten die toen 16 jaar oud waren het 14-jarige meisje. Onder dreiging met geweld negeerden zij het verzet van hun jonge slachtoffer. Een paar maanden later, op 6 december, verkrachtten Wouter Z., de destijds 18 jaar oude Ronel S. en een 16-jarige verdachte een jonge vrouw. Het trio waarschuwde het slachtoffer dat zij een mes hadden. Op dezelfde avond vergreep het drietal zich ook aan een meisje van 15 jaar.

Op 12 januari 2021 verkrachtte Wouter Z. een 15-jarig meisje. In het voorjaar van 2021 verkrachtte hij een 14-jarig meisje. In de nacht van 18 op 19 september verkrachtte Z. een jonge vrouw die op dat moment niet meer in staat is zich te verzetten, vermoedelijk was ze buiten bewustzijn geraakt. Hetzelfde deed hij dat jaar met een 15-jarig meisje. De twee minderjarige verdachten worden ook verdacht van de verkrachting van een meisje op 19 juni 2021. De vier verdachten wordt verder verweten dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het verspreiden van kinderporno. Er is een vijfde verdachte in beeld gekomen bij justitie, het OM heeft nog geen beslissing genomen over het verder verloop van zijn zaak.

Het verzoek van meester Yildirim, de advocaat van Wouter Z., om alle zeven slachtoffers van zijn cliënt te mogen horen, werd afgewezen door de rechtbank. Het openbaar ministerie verzette zich hiertegen. De officier vreesde dat het een te grote impact op de jonge kwetsbare slachtoffers zou hebben.

Advocaat Volckmann verzocht de rechters om de opgenomen verhoren van beide slachtoffers van Ronel S. toe te voegen aan het strafdossier. De advocaat onderstreepte dit een minder belastende manier te vinden voor de slachtoffers dan het horen bij de rechter-commissaris. Echter, als de rechtbank het verzoek van Yildirim zou honoreren om de slachtoffers te mogen horen wilde hij zich hier wel bij aansluiten. Het openbaar ministerie verzette zich hier tegen. De officier bood de raadsman aan om de beelden te bekijken en te beluisteren op het politiebureau.

De rechtbank besloot dat drie slachtoffers wel gehoord mogen worden omdat het gaat om ernstige feiten waar forse straffen op staan. Twee van deze slachtoffers mogen door beide advocaten worden gehoord. De rechtbank verzocht de advocaten om dit op een respectvolle manier te doen. “Zoals ik u beiden ken, weet ik ook dat u dat doet,” voegde de voorzitter van de meervoudige kamer eraan toe. Het verzoek om de opnames van de verhoren aan het strafdossier toe te voegen werd afgewezen door de rechtbank.

De advocaten van de slachtoffers lieten weten dat zij niet uitsluiten dat er bezwaar zal worden gemaakt tegen het opnieuw verhoren van hun jonge en kwetsbare cliënten. Wanneer de omvangrijke zedenzaak inhoudelijk behandeld gaat worden is nog niet bekend.