Op Koningsdag drink je bier uit een statiegeldbeker in Zwolse binnenstad

De Melkmarkt lag vorig jaar bezaaid met plastic bekers na afloop van het feest op Bevrijdingsdag.
Foto: Peter Denekamp

Op Koningsdag en Bevrijdingsdag drink je geen bier meer uit wegwerpbekertjes in de Zwolse binnenstad. Dat hebben de horecaondernemers afgesproken met de gemeente. In de hele stad worden er dan herbruikbare plastic bekers, de zogeheten hardcups, gebruikt. Bij het eerste drankje moet er dan een euro statiegeld worden afgetikt.

De feestvierders kunnen bij alle deelnemende kroegen in de binnenstad hun beker laten hervullen. Wie genoeg heeft gehad levert de beker weer in en krijgt het statiegeld terug. De Zwolse gemeenteraad koestert al jaren de wens om geen wegwerpplastic meer te gebruiken tijdens evenementen in Zwolle.

“We vinden het belangrijk dat de evenementen in onze stad duurzaam worden georganiseerd,” zegt wethouder Monique Schuttenbeld. In de afgelopen jaren waren enkele evenementen al overgestapt op herbruikbaar plastic. “Ik ben heel blij dat het nu gelukt is om voor de hele stad afspraken te maken,” aldus de wethouder.

Een bijkomend voordeel is dat de straten in de binnenstad een stuk schoner zijn na afloop van het feest. In voorgaande jaren stond de ROVA voor een grote klus om de binnenstad weer schoon te krijgen. Zwolle loopt voor op veel andere steden, het landelijk verbod op wegwerpplastic bij evenementen geldt pas vanaf volgend jaar.

Foto 1
De Melkmarkt lag vorig jaar bezaaid met plastic bekers na afloop van het feest op Bevrijdingsdag. - Foto: Peter Denekamp
De Melkmarkt lag vorig jaar bezaaid met plastic bekers na afloop van het feest op Bevrijdingsdag.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)