Atleten van AV PEC 1910 rennen voor 38e keer over donkere Veluwe om Bevrijdingsvuur op tijd in Zwolle te krijgen

|   Laatste wijziging

Atleten van AV PEC 1910 rennen met het Bevrijdingsvuur over de IJsselbrug op 5 mei 2022.
Foto: Jan Burgman

Dit jaar brengen zestien atleten van atletiekvereniging PEC 1910 het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Zwolle. De hardlopers vertrekken in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen. Overijssel is dit jaar door het Nationaal Comité 4 en 5 mei aangewezen als gastprovincie om Bevrijdingsdag te vieren. Minister-president Mark Rutte zal het Bevrijdingsvuur ’s middags ontsteken op het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden.

Een van de atleten is Hans Plette, hij is ook een van mannen die jaarlijks het ophalen van het Bevrijdingsvuur organiseert. “Het vuur wordt dit jaar voor de 38e keer door PEC 1910 opgehaald,” aldus Plette. Dat het dit jaar een extra groots gebeuren is maakt het voor de atleten bijzonder.

Zo nemen Linda Tiesma en Rowan van Drogen, de nachtburgemeesters van Zwolle, op 4 mei in Wageningen het Bevrijdingsvuur in ontvangst. Zij geven het vuur door aan de hardlopers van PEC 1910. De atleten brengen het dan naar het festivalterrein in Zwolle.

De afstand tussen Wageningen en Zwolle is zo’n 85 kilometer. De mannen en vrouwen van AV PEC 1910 rennen in de nacht over de donker Veluwe in tweetallen. In estafettevorm bereiken ze in de ochtend Zwolle. De atleten rennen via de IJsselbrug naar Dinoland.

Daar sluiten jeugdleden en de G-lopers van de atletiekvereniging zich aan bij de lopers. Mede-organisator Lindsay Otten heeft zelf al een aantal keren meegelopen. Voor haar is het laatste deel van de route met de jeugdige atleten belangrijk. “Wij vinden het als vereniging van belang om stil te staan bij de waarde van vrijheid en dit ook door te geven aan de jeugd.”

Het laatste deel van de route gaat door de binnenstad, via de Luttekestraat, Grote Markt, Oude Vismarkt en Sassenpoort, naar Park de Wezenlanden. In het park gaat het er dit jaar iets anders aan toe. Dit vanwege het bezoek van Mark Rutte en de nationale viering.

“Waar we in voorgaande jaren met het hele team op het podium verschenen, wordt het nu beperkt tot één loper,” zegt Plette. De minister-president zal vervolgens de fakkel overnemen en het Bevrijdingsvuur ontsteken. Aansluitend barst het Bevrijdingsfestival Overijssel los, het grootste bevrijdingsfestival van ons land.

Foto 1
Atleten van AV PEC 1910 rennen met het Bevrijdingsvuur over de IJsselbrug op 5 mei 2022. - Foto: Jan Burgman
Atleten van AV PEC 1910 rennen met het Bevrijdingsvuur over de IJsselbrug op 5 mei 2022.
Foto: Jan Burgman

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)