Krakers Openluchtbad Zwolle geëerd met monument binnen een monument

|   Laatste wijziging

Wethouder Michiel van Willigen en Rinette van der Vliet onthullen het monument bij het Openluchtbad.
Foto: Peter Denekamp

Het had niet heel veel gescheeld of het Openluchtbad was in de jaren 90 van de aardbodem verdwenen. Krakers wisten, ruim dertig jaar geleden, het monumentale bad van de sloopkogel te redden. Zij werden zaterdag, tijdens de opening van het nieuwe zwemseizoen, in het zonnetje gezet.

Wethouder Michiel van Willigen onthulde samen met Rinette van der Vliet, voorzitter van het Openluchtbad, een blinkende sculptuur om de krakers te eren. “Een kunstwerk binnen een kunstwerk, een monument binnen een monument,” aldus de wethouder.

Al 7000 leden

“Jullie hebben het lef gehad om hier 77 dagen lang, met caravans en tenten te staan,” zegt Van der Vliet tegen de aanwezige ex-krakers. “Dankzij jullie staan we hier nog.” En dat die dank groot is bleek toen de penningmeester het ledenaantal telde. “We hebben nu al 7000 leden, we zitten dus bijna aan het maximum van 8000,” zegt Van der Vliet. “Het is nog nooit zo snel gegaan bij de voorverkoop.” 

Icoon in Zwolle

Kunstenaar Ronald A. Westerhuis vond het een grote eer toen hij gevraagd werd om het kunstwerk te maken. Westerhuis, die zelf op het water is geboren en nog steeds aan het water woont, heeft veel met water. Hij noemt het Openluchtbad een icoon in Zwolle.

Momenteel werkt hij aan een project dat alles te maken heeft met water en lucht. Het beeld bij het zwembad komt daar dan ook uit voort. “Mijn werk gaat over positieve energie in de omgeving, zegt de kunstenaar. “Het is nooit een sculptuur op een plek of een plek met een sculptuur, het is eenheid.”

Smeerolie van maatschappij

Het eerbetoon aan de krakers is, volgens Westerhuis, een kunstwerk dat het verleden eert, het heden laten zien en een blik geeft op de toekomst. “Het geeft wel aan dat krakers, bezetters en kunstenaars toch wel een beetje de smeerolie zijn van de maatschappij,” aldus Westerhuis. “Er wordt veel behouden door dit soort mensen.”

Aansluitend opende de 9-jarige Jerre het nieuwe zwemseizoen met een ‘bommetje’ in het grote bad. Op dat moment stond er al een aardige rij mensen te wachten voor de kassa van het zwembad om een duik te nemen in het Openluchtbad.

Foto's 6
Wethouder Michiel van Willigen en Rinette van der Vliet onthullen het monument bij het Openluchtbad. - Foto: Peter Denekamp
Wethouder Michiel van Willigen en Rinette van der Vliet onthullen het monument bij het Openluchtbad.
Foto: Peter Denekamp
Kunstenaar Ronald A. Westerhuis geeft uitleg over de sculptuur aan de wethouder. - Foto: Peter Denekamp
Kunstenaar Ronald A. Westerhuis geeft uitleg over de sculptuur aan de wethouder.
Foto: Peter Denekamp
Krakers Openluchtbad Zwolle geëerd met monument binnen een monument - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
 Wethouder van Willigen in gesprek met Berry Nijland (76), een van de krakers uit de jaren 90. - Foto: Peter Denekamp
Wethouder van Willigen in gesprek met Berry Nijland (76), een van de krakers uit de jaren 90.
Foto: Peter Denekamp
Jerre (9) opent het nieuwe zwemseizoen met een 'bommetje' - Foto: Peter Denekamp
Jerre (9) opent het nieuwe zwemseizoen met een 'bommetje'
Foto: Peter Denekamp
Zaterdagochtend stond er, om 11.00 uur, al een rij wachtenden voor de kassa van het Openluchtbad. - Foto: Peter Denekamp
Zaterdagochtend stond er, om 11.00 uur, al een rij wachtenden voor de kassa van het Openluchtbad.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)