Verdachte (19) steekpartij op station Zwolle voorlopig op vrije voeten

Foto van auteur

Het perron en de trein werden op 13 december 2022 afgezet na de bijna fatale steekpartij in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Jurickson S. zal maandag worden vrijgelaten uit het huis van bewaring, dat besloot de rechtbank dinsdag. De jongeman wordt ervan verdacht dat hij op 13 december vorig jaar iemand neerstak op het station in Zwolle. 

Gisteren verscheen S. op een tussentijdse zitting in de Zwolse rechtbank. Op de zogeheten pro-formazitting worden procedures besproken, veel details zijn er dan ook niet bekend. Wel is duidelijk dat de destijds 18-jarige S. op de bewuste decemberavond samen met een compagnon slachtoffer is geworden van een diefstal met geweld.

In de trein of op perron 5a kwam het tot een confrontatie tussen hen en de twee overvallers. Justitie denkt dat het Jurickson S. was die met een mes een van de overvallers in de borst heeft gestoken. Het slachtoffer liep door de messteek onder meer een klaplong op. Zelf ontkent S. te hebben gestoken.

De reclassering bracht een positief advies uit om S. onder voorwaarden in vrijheid de inhoudelijk behandeling van zijn zaak te laten afwachten. Daarom vroeg zijn advocaat om schorsing van de voorlopige hechtenis.

Het OM maakte geen bezwaar, de officier denkt dat de kans op herhaling gering is omdat S. onder meer een enkelband moet dragen, hij geen contact mag hebben met de drie andere verdachten en moet meewerken aan therapie en alles wat de reclassering van hem vraagt.

De reclassering adviseerde ook om de jonge verdachte te bestraffen volgens het jeugdstrafrecht. Hier is nu nog geen beslissing over genomen. Jurickson S. is geen onbekende van politie en justitie. Hij zat nog in zijn proeftijd voor openlijk geweld op het moment van de bijna fatale steekpartij in het Zwolse treinstation.

De rechtbank bepaalde dat S., die sinds de steekpartij vastzit, kan worden vrijgelaten. Hij zal zich dan wel aan alle voorwaarden moeten houden. Jurickson S. moet nog even geduld hebben voor hij naar buiten mag. Door het naderende hemelvaartsweekend lukt het niet eerder dan maandag om zijn elektronisch toezicht op te starten.

Foto 1
Het perron en de trein werden op 13 december 2022 afgezet na de bijna fatale steekpartij in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Het perron en de trein werden op 13 december 2022 afgezet na de bijna fatale steekpartij in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp