Duizenden basisschoolleerlingen leggen praktisch verkeersexamen af

Foto van auteur

Zo'n tweeduizend Zwolse basisschoolleerlingen legden dit jaar het praktisch verkeersexamen af.
Foto: Pedro Sluiter

De laatste basisschoolleerlingen hebben maandag het praktisch verkeersexamen afgelegd. Fietsburgemeester Marijn de Vries en wethouder Gerdien Rots kwamen de leerlingen succes wensen. Jaarlijks maken leerlingen van groep 7 en 8 van Zwolse basisscholen zich weer klaar voor het praktisch verkeersexamen.

Vorige week dinsdag startten de eerste examens van dit jaar. “Bijna 2.000 leerlingen namen deel aan het examen,” vertelt wethouder Rots. “Dat is een record en daar zijn we enorm trots op.” 

Tijdens het praktisch verkeersexamen wordt getoetst of de kinderen de theorie, die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd, ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route in Zwolle af. Eerder deden zij op school al het landelijke theoretische examen.

“Zwolse kinderen fietsen veel, het is daarom extra belangrijk om aandacht te besteden aan het veilig deelnemen aan het verkeer,” legt de wethouder uit. “De tips en hulp van ouders, maar ook de verkeerslessen op school helpen daarbij. Een groot deel van deze groep leerlingen gaat binnenkort naar het voortgezet onderwijs. De verkeerslessen en het examen zijn ook hierop een goede voorbereiding.” 

De kennis en inzichten die de kinderen hebben opgedaan worden getoetst tijdens het praktisch verkeersexamen. “We hebben in Nederland een prachtige, wereldberoemde fietscultuur. Die willen we natuurlijk graag houden,” zegt Marijn de Vries. “Uit landelijke cijfers blijkt echter dat eenderde van de basisschoolkinderen in Nederland nooit op de fiets naar school gaat, en daardoor ook vaak niet goed kan fietsen. Het is daarom erg belangrijk aandacht te besteden aan fietsen en fietsvaardigheid. Dat gaat in Zwolle supergoed, en daar ben ik als fietsburgemeester heel erg trots op.”

Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik Verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. Het examen is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. 

Foto's 3
Zo'n tweeduizend Zwolse basisschoolleerlingen legden dit jaar het praktisch verkeersexamen af. - Foto: Pedro Sluiter
Zo'n tweeduizend Zwolse basisschoolleerlingen legden dit jaar het praktisch verkeersexamen af.
Foto: Pedro Sluiter
Wethouder Gerdien Rots en fietsburgemeester Marijn de Vries waren maandag bij de start van het examen in Zwolle-Zuid. - Foto: Pedro Sluiter
Wethouder Gerdien Rots en fietsburgemeester Marijn de Vries waren maandag bij de start van het examen in Zwolle-Zuid.
Foto: Pedro Sluiter
Duizenden basisschoolleerlingen leggen praktisch verkeersexamen af - Foto: Pedro Sluiter
Foto: Pedro Sluiter

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)