Oekraïense school gaat sluiten, leerlingen naar reguliere Zwolse scholen

De Oekraïense School aan de Dokter van Deenweg.
Foto: Peter Denekamp

Eind van dit schooljaar sluit de Oekraïense School in Zwolle. Deze tijdelijke onderwijsvoorziening heeft dan twee jaar kinderen uit Oekraïne onderwijs geboden. Bijna alle leerlingen van de Oekraïense School vervolgen hun onderwijs op reguliere Zwolse scholen. In het kantoorgebouw waar de kinderen nu nog les krijgen, worden vanaf juli Oekraïense vluchtelingen en mogelijk minderjarige alleenstaande asielzoekers ondergebracht. 

Binnen drie weken moest er in april 2022 een school staan voor leerlingen die voor de oorlog waren gevlucht. Toen de school op 9 mei opende waren er zestig leerlingen voor het basisonderwijs. Er meldden zich Oekraïense en Nederlandse leerkrachten zodat er een combinatie in het onderwijsaanbod gemaakt kon worden. De tweede week in mei opende Landstede ISK de school. Er kwam zo in het kantoorpand aan de Van Deenweg een samenwerking tussen het basis- en voortgezet onderwijs tot stand.

Het leren van de Nederlandse taal heeft altijd vooropgestaan op de Oekraïense school. “Dat is ook de reden dat wij er allemaal achter staan dat de school eind dit schooljaar sluit,” zegt schoolleider Leonie Hercules. “Onze leerlingen zitten nu in een Oekraïense bubbel. Ze zullen meer en sneller Nederlands leren als ze in het regulier onderwijs opgenomen worden.”

De Oekraïense school heeft ongeveer 160 basisschoolleerlingen en 140 ISK-leerlingen. Enkelen daarvan zijn teruggegaan of doorgereisd, maar het overgrote deel gaat naar de reguliere scholen. De leerlingen van het voortgezet onderwijs starten na de zomervakantie op hun school.

Foto 1
De Oekraïense School aan de Dokter van Deenweg. - Foto: Peter Denekamp
De Oekraïense School aan de Dokter van Deenweg.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)