Betoverende orgelconcerten in Dominicanenklooster Zwolle

Adema-orgel in Dominicanenklooster
Foto: Stichting Dominicanenklooster Zwolle

Het Zwolse Dominicanenklooster bezit een monumentaal orgel dat in de wijde omgeving geen gelijke kent. Deze zomer wordt het orgel met een concertreeks in de schijnwerpers gezet.

Het orgel van het Dominicanenklooster is ruim 100 jaar oud en gebouwd voor de dagelijkse gebedspraktijk van de kloosterlingen. Het staat dicht bij de koorbanken om het gezang van de dominicanen goed te kunnen begeleiden. Het instrument is groot en kan de gehele ruimte gemakkelijk vullen met geluid. Het orgel werd door P.J. Adema en Zonen gebouwd in Frans-romantische stijl met Duits-romantische elementen. Dat is een unicum in Zwolle en omgeving.

Muziek die geschreven is voor dit Adema-orgeltype komt bijzonder goed tot zijn recht, bijvoorbeeld werk van Saint-Saëns, Widor, Duruflé, Franck of Max Reger. Reger zou dit jaar 150 jaar zijn geworden en zal extra aandacht krijgen in de concerten.

Op zes zaterdagmiddagen zullen zes organisten de verschillende kanten van het instrument laten horen. De zes organisten zijn in binnen- en buitenland bekend om hun romantische repertoire en improvisatietalent. Zowel geëigende romantische muziek als andere verrassende geïmproviseerde klanken zullen voorbijkomen. Het klooster spreekt van “betoverende orgelmuziek die je even in een andere wereld brengt”.

De concerten staan gepland op 10 juni, 24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augustus en 19 augustus, telkens van 16.00 tot ongeveer 17.00 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via de website van het klooster en aan de deur. Een drankje na afloop is inbegrepen.

Foto's 2
Adema-orgel in Dominicanenklooster - Foto: Stichting Dominicanenklooster Zwolle
Adema-orgel in Dominicanenklooster
Foto: Stichting Dominicanenklooster Zwolle
Betoverende orgelconcerten in Dominicanenklooster Zwolle - Foto: Stichting Dominicanenklooster Zwolle
Foto: Stichting Dominicanenklooster Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)