Aanstormend talent Fayah (11) uit Zwolle bespeelt bijna uitgestorven muziekinstrument

Foto van auteur

De 11-jarige Fayah bespeelt de fagot, een uniek blaasinstrument.
Foto: Martien Hovestad

De 11-jarige Fayah uit Zwolle is een aanstormend talent bij Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel. Ze bespeelt de fagot, een uniek houten blaasinstrument. De muzikante speelt dan ook de fagotpartijen bij de Bazuin en de Jonge Vuurvogel. “Ik wilde iets spelen wat nog niemand anders speelde,” zegt Fayah. Dat dit een understatement is moge duidelijk zijn.  

“De fagot is in Zwolle bijna een uitgestorven muziekinstrument,” vertelt Albert Dam, dirigent van De Vuurvogel. Het instrument spreekt waarschijnlijk bij weinig mensen tot de verbeelding, behalve als opa in het muzikale sprookje Peter en de Wolf.

Toch is het instrument allesbehalve oubollig en hard nodig in ieder orkest, weet Van Dam. Om die reden heeft de Vuurvogel bij Fagotnetwerk Nederland aangedrongen op een Zwolse editie van de Jeugdfagotdag, met een gratis fagotproeverij voor geïnteresseerden.

Landelijke Jeugdfagotdag
En die gaat er volgende week zaterdag komen, in het Conservatorium Zwolle wordt dan de landelijke Jeugdfagotdag gehouden. De dag wordt georganiseerd door Fagotnetwerk Nederland in samenwerking met De Vuurvogel en het ArtEZ Conservatorium.

Er is genoeg werk aan de ‘fagotwinkel’, in de regio Zwolle ontbreekt het aan fagotdocenten. Fagotleerlingen zijn dan al helemaal ver te zoeken. Het conservatorium en het jeugdsymfonieorkest zijn op zoek naar studenten en leerlingen. Ze organiseren daarom een fagotproeverij, iedereen kan dan gratis, onder begeleiding van professionals, kennismaken met de fagot.

De fagotproeverij begint zaterdag 10 juni om 13.30 uur bij het ArtEZ Conservatorium. Het adres van het conservatorium in de Zwolse binnenstad is Aan de Stadsmuur 88. Het slotconcert begin twee uur later, om 15.30 uur. De proeverij en het slotconcert zijn gratis toegankelijk. Voor actieve deelname aan de hele dag kan online een ticket worden gekocht.

Foto 1
De 11-jarige Fayah bespeelt de fagot, een uniek blaasinstrument. - Foto: Martien Hovestad
De 11-jarige Fayah bespeelt de fagot, een uniek blaasinstrument.
Foto: Martien Hovestad