Dirigent Albert Dam geridderd tijdens kerstconcert De Vuurvogel en Meander Vocaal

Albert Dam ontvangt de Ridderorde.
Foto: Hans Smit

Albert Dam heeft donderdag de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen voor zijn verdiensten voor de muziek en het muziekonderwijs. Burgemeester Peter Snijders reikte de onderscheiding uit tijdens het kerstconcert van Meander Vocaal en Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel in de Plantagekerk.

Als componist, arrangeur, dirigent en muziekdocent aan het Meander College drukt Dam al decennialang een stempel op het muziekonderwijs en de ontwikkeling van muzikaal talent in Zwolle en de regio. Mede dankzij hem heeft het Meander College landelijk een toonaangevende reputatie. Dam is ook betrokken bij de beleidsontwikkeling van het landelijk muziekonderwijs. 

Al tijdens zijn docentenopleiding aan het conservatorium had Albert Dam plannen om tijdens zijn stage op het Meander College een schoolbigband op te richten. In 1998 was de Meander Bigband een feit. Een vaste aanstelling bij het Meander volgde. De bigband werd een fenomeen in en buiten Zwolle. Later richtte hij kweekvijver de Junior Bigband op, de Alumni Bigband en Meander Vocaal. Muziek werd voor jonge mensen door zijn manier van lesgeven een levensstijl.

Ook zijn andere geesteskind, Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel, is een begrip. Inmiddels zijn er ook de Jonge Vuurvogel, Vuurvogel Op Streek en de Vuurvogel Academie. Met de Vuurvogel won Albert Dam landelijke en regionale wedstrijden, prijzen en nominaties en was er waardering van zowel vakjury als publiek. Met zijn grote creativiteit heeft hij niet alleen bijzondere optredens, maar ook bijzondere arrangementen in binnen- en buitenland op zijn naam staan.

Foto's 3
Albert Dam ontvangt de Ridderorde. - Foto: Hans Smit
Albert Dam ontvangt de Ridderorde.
Foto: Hans Smit
Dirigent Albert Dam geridderd tijdens kerstconcert De Vuurvogel en Meander Vocaal - Foto: Hans Smit
Foto: Hans Smit
Dirigent Albert Dam geridderd tijdens kerstconcert De Vuurvogel en Meander Vocaal - Foto: Hans Smit
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)