De SP in Zwolle organiseert op woensdag 14 februari a.s. een debatavond over energie. Het onderwerp staat op het moment volop in de schijnwerpers.
Hoe moet het verder met de opwarming van de aarde? Welke (politieke) keuzes moeten we maken voor de nabije toekomst als het gaat om energie? Deze avond staan de alternatieven voor energiewinning uit fossiele brandstoffen centraal, waarbij deskundigen op het gebied van duurzame energie en van kernenergie alle voor- en nadelen uiteenzetten.
De fossiele brandstoffen raken op en ze zijn vervuilend. In een groeiend aantal grote steden in de wereld kun je zonder mondkapje niet meer naar buiten. Kortom, er moet iets gebeuren aan het huidige energiebeleid.
Tevens veroorzaakt de uitstoot van CO2 die ermee gepaard gaat, een ernstige klimaatverandering; het klimaat wordt extremer, met als gevolg dat er meer overstromingen, tornado’s, hitte- en koudegolven zijn. Het energiegebruik verlagen is helaas niet afdoende meer; er moet naar alternatieven gezocht worden voor fossiele brandstof. Te denken valt aan windenergie, zonne-energie, waterenergie en kernenergie.
Maar is alternatieve energie de toekomst? Kunnen wind-, zonne-, en waterenergie ons van genoeg energie voorzien? Is energiewinning uit de bodem de toekomst? Of is eigenlijk kernenergie het enige echte alternatief?
Moeilijke vragen. Maar wel interessant! Iedereen heeft er een mening over, maar is die niet bepaald door vooroordelen? Is kernenergie wel zo gevaarlijk? Levert het wel zo veel radio-actief afval? En zijn de alternatieve energie-win-methoden rendabel zonder subsidie?
Op 14 februari krijgt u alle antwoorden en ruim de tijd voor al uw vragen. Vanaf 19:30 uur bent u welkom in Art In Motion Kunst Café, Sassenstraat 25, alwaar de debatavond zal plaatsvinden met twee deskundigen die lijnrecht tegenover elkaar worden gezet. Ing. Cees Th. R. Bakker, voorzitter Organisatie voor Duurzame Energie en Jan Wieman van kerncentrale Borsele zullen allereerst hun visie overbrengen op het publiek. Hierna is er volop de ruimte voor een levendige discussie tussen het publiek, de deskundigen en diverse politici.
U bent allen van harte uitgenodigd en wij hopen u dan ook te kunnen verwelkomen tijdens dit zeer interessante debat!
Met vriendelijke groet,
Namens het SP bestuur,
Emile Hoogterp
JanCoert Toerse
Sander Taconis
Dat is maar een aanname.
Bovendien is de natuur zelf ook een belangrijke bron van CO2.
dat het klimaat verandert is ook een aanname. ondertussen is het half januari en hebben we een hoop warmterecords, maar geen vorst of sneeuw.
ga naar die debatavond en hoor hoe het volgens deskundigen zit.
CO2-equiv./kWh: kernenergie 8; waterkracht 10; wind ca. 20; zon-PV ca. 200; aardgas 400-1000; olie 800; kolen 1200 (VN-studie 1995). Kernenergie: basislast; wind en zon-PV + opslag: piek; kolen/aardgas(schoon): peakshaving. KE-restwarmte voor stadverwarming, waterontzilting en waterzuivering. Biomassa energie =alleen duurzaam met energieplantage: houtafval etc. is NIET duurzaam (veel CO2 = als kolen!). Opslag KE-afval technisch OK (EZ-rapport 1999?). KE-prijs is lager dan van foss. brandstoffen en veel lager dan van “duurzame energie”.
Kan helaas niet komen op uw voorlichtingsbijeenkomst. SUCCES! Persoonlijk: Dr. argar.; dsekundige energie/milieu/broeikas
(Kuch… !!)