Oud-wethouder Ton ter Bekke (82) overleden: ‘een heel warm persoon die voor iedereen een luisterend oor had’

Oud-wethouder Ton ter Bekke is vorige week op 82-jarige leeftijd overleden.

Ton ter Bekke is vorige week op 82-jarige leeftijd overleden. Ter Bekke was van 1974 tot 1986 wethouder in de gemeente Zwolle. Ook was hij 32 jaar actief voor de Ondernemersclub Marslanden en andere ondernemersverenigingen in Zwolle en Kampen.

Bovenal was de CDA’er een heel warm persoon die voor iedereen een luisterend oor had. Dat zijn de eerste woorden die opkomen bij Jan Nabers, de fractievoorzitter van het CDA in Zwolle. Ook zijn fractiegenoten beamen dat, ze noemen Ter Bekke een mentor, eigenzinnig en een wandelende encyclopedie. “Ton was erg geïnteresseerd en wist ook veel,” zegt Nabers. “We wisselden veel met hem uit en als hij het er niet mee eens was, dan reageerde hij scherp.” 

Voor het coronavirus de wereld in haar greep kreeg, zat Ter Bekke steevast op de publieke tribune tijdens ieder debat van de gemeenteraad. Nadien werd dat een stuk minder, ook omdat de gezondheid van de oud-wethouder slechter werd.

Nabers vertelt dat alleen gemeenteraadsleden een eigen parkeerplek hebben bij het stadhuis. “Ton had er ook eentje, hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft, weet ik niet.” Nabers wist al enige tijd dat de oud-wethouder niet lang meer te leven had. “Dit jaar heeft hij nog alle plekken in Zwolle bezocht die voor hem belangrijk waren,” vertelt Nabers. “Ook het stadhuis heeft hij toen nog bezocht.”

Burgemeester Peter Snijders stond maandagavond, bij de raadsvergadering, kort stil bij het overlijden van Ton ter Bekke. In overleg met de familie wordt er op een later moment uitgebreider stilgestaan bij zijn overlijden. “Het heengaan van Ton is een groot gemis voor de stad,” aldus Nabers.

Foto's 2
Oud-wethouder Ton ter Bekke is vorige week op 82-jarige leeftijd overleden.
Oud-wethouder Ton ter Bekke is vorige week op 82-jarige leeftijd overleden.
Ton ter Bekke (rechts) schept eten op voor Zwolse minima en daklozen tijdens het WRZV-kersdiner in 2019. - Foto: Peter Denekamp
Ton ter Bekke (rechts) schept eten op voor Zwolse minima en daklozen tijdens het WRZV-kersdiner in 2019.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)