Het weekendweer: Zaterdag regenachtig en grijs, zondag wind en stapelwolken

Pelserbrug
Foto: Hans Smit

Zaterdagochtend is het regenachtig in Zwolle en dat was het ook in de nacht al. Lichte regen en motregen vallen uit een massief pakket grijze bewolking. In de middag wordt de bewolking van het westen uit dunner en de droge perioden langer. Misschien dat tegen de avond de zon nog even doorkomt, maar verwacht er niet te veel van.

Van de temperatuur hoeven we zaterdag ook geen hoge verwachtingen te hebben. ’s Morgens vroeg is het ongeveer 16 graden en daar komt ’s middags slechts een graadje of twee bij. Een tegenvallende dag als je op de camping staat. Wie enkele millimeters regenwater op prijs stelt, heeft een goede dag. Onder de wolken waait een zwakke tot matige wind, eerst uit het zuidwesten, later op de dag uit het westen.

Zondag trekt de regenstoring van zaterdag Oost-Europa in. Bij ons neemt de zon het over, tezamen met veel stapelwolken. Optisch een mooi weertype, als je zulke wolken weet te waarderen. Een straffe bries uit het westen, windkracht 4, moet je op de koop toe nemen. Boven open gebied rond Zwolle is er zelfs kans op kracht 5, een vrij krachtige wind.

De westenwind wordt aangedreven door een lagedrukgebied met de kern boven het zuiden van Noorwegen. We liggen onder aanvoer van lucht van zee, wat het kwik vasthoudt in de buurt van 20 graden. Dat kun je niet zomers noemen en is iets onder het gemiddelde voor begin juli.

Maandag nog steeds een straffe wind, dan meer uit het zuidwesten. In de middag krabbelt de temperatuur op richting 23 graden. De kans op een bui is gering, die komen dinsdag weer op de proppen. Zwolle maakt volgens de huidige berekeningen pas tegen het einde van de nieuwe week weer kans op zomerse warmte van 25 graden of meer.

Foto 1
Pelserbrug - Foto: Hans Smit
Pelserbrug
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)