Het weer: Zon, wolken en een storing in de maak

Otterpad
Foto: Hans Smit

Dinsdagochtend vroeg doet de zon boven Zwolle het goed. De lucht vertoont veel blauw. Wolken ontstaan in de ochtend wel: het zijn stapelwolken die zich ook horizontaal uitbreiden. In de middag krijgt de zon het daar moeilijk mee. De zuidwestenwind is matig, kracht 3 tot 4. De temperatuur stokt bij ongeveer 21 graden.

Uit het zuidwesten nadert dinsdag een storing die in onze omgeving gaat activeren. In de middag en avond neemt de bewolking verder toe, de kans op een bui stijgt. Na middernacht volgen meer buien die plaatselijk veel regen lozen. Welke koers de storing precies gaat nemen is nog niet duidelijk. Reken op ongeveer 10 liter regenwater per vierkante meter, met een optie op heel wat meer.

Sommige weermodellen verwachten dat het centrum van de storing recht over onze regio trekt. Dan krijgt Zwolle de volle laag. Een bak regen plus een gemeen windveld op woensdagochtend. Wordt dit scenario waarheid, dan mag de stad zich woensdagochtend schrap zetten voor zware windstoten van 75 kilometer per uur of krachtiger uit het zuidwesten tot westen. Wie niet verrast wil worden, houdt de windwaarschuwingen vanaf dinsdagavond al in de gaten.

Ook woensdagmiddag kan er nog een forse wind staan. Het weer knapt optisch op, de zon doet goede zaken tussen de stapelwolken. Het kwik zit nog klem bij 20 graden.

Donderdag klautert de temperatuur boven de 20 graden uit, vrijdag haalt Zwolle de zomerse 25-gradengrens en zaterdag wordt 30 graden overschreden. Warm tot zeer warm weer met veel zon. Ergens in het weekend levert dat een of meer onweersbuien op.

Foto 1
Otterpad - Foto: Hans Smit
Otterpad
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)