Het weer: Harde wind, zware windstoten en veel regen

Weerstation
Foto: Hans Smit

Woensdag trekt een venijnig lagedrukgebiedje over Zwolle. Het neemt een bak regen en wind mee. In de nanacht en vroege ochtend zijn er al forse buien. De volgende lading regenwater, die waarschijnlijk nog groter is, wordt in de loop van de ochtend in de stad geloosd. De berekeningen voor Zwolle komen op zo’n 20 liter per vierkante meter.

Harde wind wordt woensdag verwacht. Daarvoor staat een KNMI-waarschuwing uit. In de ochtend neemt de wind uit het zuiden tot westen gestaag toe naar kracht 6 à 7. Aan de Hollandse kust komt het waarschijnlijk tot storm, windkracht 9. Zeer onstuimig, maar het gevaar zit hem in de mogelijk zware windstoten van 75 kilometer per uur of meer tussen 10.00 en 16.00 uur.

Sommige weermodellen waarschuwen op het hoogtepunt, in Zwolle rond het middaguur, voor zeer zware windstoten van ongeveer 100 kilometer per uur. Dat levert schade op aan gebouwen, takken kunnen afbreken en bomen omwaaien.

In de regen en wind blijft de temperatuur in mineur. Meer dan ongeveer 15 graden zit er niet in. Later in de middag is het lagedrukgebiedje voorbij en komt de atmosfeer geleidelijk tot rust. De wind neemt af, het klaart op en de avondzon laat zich nog even zien.

Donderdag start een periode met een kalm briesje en veel zon. Het wordt dankzij een zuidelijke tot zuidoostelijke aanvoer warmer, zelfs broeierig. Vrijdag is het ’s middags 27 graden en in het weekend wordt het tropisch: 30+ in Zwolle. De kans op een bui is tot en met zaterdag gering. Zondag zou onweer afkoeling kunnen brengen, maar dat is nog onzeker.

Foto 1
Weerstation - Foto: Hans Smit
Weerstation
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)