Hervatting treinverkeer Zwolle lijkt uitgesloten, regionale treinen rijden weer

|   Laatste wijziging

Archieffoto
Foto: Peter Denekamp

De zomerstorm heeft woensdag veel schade veroorzaakt aan het spoor. Vooral de spoorlijnen in het noorden van het land zijn flink getroffen. De kans dat de NS vandaag nog de treindienst naar Groningen en Leeuwarden kan hervatten lijkt gering. De NS adviseert reizigers om op zoek te gaan naar alternatief vervoer.

Spoorbeheerder ProRail besloot woensdagochtend het treinverkeer vanuit onder meer Zwolle plat te leggen. De storm die over het land raasde, bleek heftiger dan aanvankelijk was verwacht.

Nadat de storm in de middag ging liggen, is ProRail begonnen met het schouwen van de spoorlijnen. Op de Hanzelijn gebeurde dit lopend. Incidentenbestrijders van ProRail troffen daar onder meer een dak van een vrachtwagen aan, dat op het spoor was gewaaid.

De NS laat sinds het begin van de middag schouwtreinen rijden. Ook de spoorlijnen waar de regionale vervoerders rijden worden geschouwd. Zodra ProRail het spoor vrijgeeft, kan het treinverkeer op de herstelde spoorlijn geleidelijk hervat worden.

Regionale vervoerders
Dat geldt momenteel al voor de lijn van Blauwnet tussen Emmen en Zwolle en voor het traject Zwolle – Enschede. Ook het Kamperlijntje pendelt inmiddels weer tussen Zwolle en Kampen.

NS start de dienstregeling de komende uren stapsgewijs op in een groot deel van het land. Er gaan mondjesmaat weer treinen rijden. Dit zijn zogenoemde ’thuisbreng-treinen’. Deze treinen zijn vooral bedoeld om reizigers die gestrand waren op hun bestemming te krijgen.

Geen trein naar noorden
Op de trajecten van Zwolle naar Groningen en Leeuwarden is de stormschade fors en deze moet hersteld worden. Op meerdere plaatsen, onder meer bij Heerenveen, is de bovenleiding naar beneden gekomen door omgewaaide bomen. Hier kan voorlopig nog geen treinverkeer plaatsvinden. Reizigers worden geadviseerd om op zoek te gaan naar alternatieve reismogelijkheden. NS-reizigers die vanochtend op pad gingen en hierdoor kosten moeten maken om thuis te komen, kunnen aanspraak maken op compensatie.

Morgenochtend
In verband met de herstelwerkzaamheden op de spoorlijnen in Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland kunnen ProRail en NS nog geen uitspraken doen over morgen. De kans is aanwezig dat de treinen dan nog steeds niet kunnen rijden of dat er sprake is van een aangepaste dienstregeling. De NS adviseert iedereen om voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Foto 1
Archieffoto - Foto: Peter Denekamp
Archieffoto
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)