Het weekendweer: Tropische hitte, zondag drukkend en kans op onweer

Holtenbroekerdijk
Foto: Hans Smit

Zaterdag staat Zwolle tropische hitte te wachten. ’s Morgens om 7 uur prijkt al 16 graden op de thermometer. Daarna stevent de temperatuur in de stad af op 35 graden. De wind is zwak uit het oosten tot zuidoosten, verkoeling geeft die niet. In de buurt van open water is het een beetje minder heet.

De zon staat de hele dag op volle kracht te branden aan een blauwe lucht met hoogstens wat sluierwolken en vliegtuigstrepen. In de avond verschijnen misschien wolkenresten van onweersbuien die in het zuiden ontstonden. De buien bereiken Zwolle op zaterdag nog niet. Zaterdagavond is het droog en warm, rond middernacht is het nog zo’n 25 graden in de stad.

Wolkenresten zien we zondagochtend waarschijnlijk ook. Maar de zon heeft genoeg ruimte om de temperatuur een flinke slinger omhoog te geven. Een tropische middagtemperatuur in de buurt van 30 graden lijkt er zondag wel in te zitten. Er staat heel weinig wind. De warmte is drukkend doordat vochtige warmte ons bereikt uit Frankrijk.

Uit die richting komen ook onweersbuien of ze ontstaan in de vochtige lucht spontaan boven onze omgeving. Houd zondagmiddag, en vooral ’s avonds, de lucht en je buien-app in de gaten. De buien vertonen zich plaatselijk, een paar kilometer kan het verschil betekenen tussen droog weer en een stortbui met donder en bliksem.

In de nieuwe week wordt de hitte verdreven uit Zwolle. Maandag ligt de middagtemperatuur in de buurt van 25 graden, wat nog steeds zomers warm is. Dinsdag passeert een front met regen, waarna beduidend koelere lucht uit het westen aanstroomt. Vanaf woensdag wordt in Zwolle een maximumtemperatuur van ongeveer 22 graden verwacht en licht wisselvallig weer.

Foto 1
Holtenbroekerdijk - Foto: Hans Smit
Holtenbroekerdijk
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)