Het weer: Droog en een paar graden warmer

Provincieroute
Foto: Hans Smit

Vrijdag is een droge en vrij warme julidag in Zwolle. De lucht is aanvankelijk grotendeels blauw, maar er verschijnt van alles: sluierwolken op hoogte, eronder stapelwolken en ’s middags ook middelbare wolkenvelden.

Deze wolkensoorten worden in de middag en avond dikker vanuit het zuidwesten. Misschien dat er ’s avonds laat en in de nacht naar zaterdag een paar druppeltjes uit vallen. De wind heeft vrijdag de zuidhoek opgezocht, wat meteen warmte oplevert. Een zomerse 25 graden wordt misschien niet gehaald, maar het scheelt weinig. De dag start met een minimumtemperatuur van circa 14 graden.

Zaterdag is een lagedrukgebied bij Ierland aangekomen. Eromheen draaien storingen, waar bijna heel West-Europa mee te maken krijgt. Bij ons zorgt het lagedrukgebied voor een stevige aanvoer uit het zuiden, die de temperatuur zaterdagmiddag in Zwolle doet stijgen naar ongeveer 28 graden. Een broeierige warmte, want de lucht is vochtiger.

Een front met buien komt zaterdag in de loop van de middag of avond aan in onze omgeving. De meeste buienactiviteit met onweer speelt zich vermoedelijk ten oosten van Zwolle af. In het komende weekendbericht melden we of er zaterdag toch meer buiigheid deze kant op komt.

Zondag is het front verder getrokken. De kans op een droge dag is groot. Een energieke wind staat er zeker, kracht 4 uit het zuidwesten. Deze forse bries wordt aangezogen door genoemd lagedrukgebied, dat dan met de kern ergens tussen Schotland en Noorwegen is aangeland.

Volgende week houdt Zwolle meestal gematigde temperaturen. Een weertype met zon, wolken en soms een bui.

Foto 1
Provincieroute - Foto: Hans Smit
Provincieroute
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)