Karolis S. (32) uit Litouwen is woensdag tot 14 dagen gevangenisstraf veroordeeld door de politierechter in Zwolle. De Litouwer, die een landelijk winkelverbod bij Mediamarkt heeft, jatte eind mei twee drones bij het Zwolse filiaal op het Maagjesbolwerk. De man, die inmiddels het land heeft verlaten, werd bij verstek veroordeeld. Dit tot ergernis van de rechter. Hij vond dat het openbaar ministerie had moeten kiezen voor lik-op-stukbeleid.
Op vrijdag 26 mei hoort een beveiliger van Mediamarkt het alarm afgaan van een beveiligingspoortje. Hij houdt een man aan met een tas. Het blijkt Karolis S. te zijn. De Litouwer heeft een geprepareerde tas bij zich en daar zitten twee fonkelnieuwe drones in ter waarde van zo’n 1.500 euro. De politie komt erbij en S. bekent meteen dat hij naar de Mediamarkt ging om te stelen.
Hardleerse Litouwer
Iets wat niet ongebruikelijk is voor de Litouwer. In mei werd hij vanwege diefstallen veroordeeld tot 12 dagen gevangenisstraf. Aan al zijn jatwerk heeft hij ook een landelijk winkelverbod bij Mediamarkt te danken. Dat de man hardleers is, blijkt als hij op op 24 mei weer op vrije voeten komt. Twee dagen later steelt hij de drones in het Zwolse filiaal van de winkelketen. De politie tikt een proces-verbaal en laat hem vrij. Karolis S. zit een week later op het politiebureau in Arnhem. Kort daarvoor werd hij in de Gelderse hoofdstad aangehouden in de Mediamarkt.
Net als in Zwolle stuurt de Arnhemse politie hem de straat weer op. Sindsdien ontbreekt ieder spoor van Karolis S. Hij is dan ook niet aanwezig in de Zwolse rechtbank bij de behandeling van beide strafzaken. Wel is er een Nederlandse advocaat aanwezig. Ze vraagt de rechter om beide zaken bij het grofvuil te zetten, omdat het openbaar ministerie de dagvaardingen naar een adres in Litouwen heeft gestuurd. Deels in het Litouws en deels in het Russisch. Haar cliënt is de Russische taal niet machtig.
Geniepig te werk gaan
De officier van justitie verzet zich hiertegen. Karolis kreeg op het politiebureau in Zwolle de datum en het tijdstip van de rechtszaak te horen via de tolkentelefoon. In Arnhem gebeurde dat niet. De politierechter heeft geen andere keuze dan alleen de Zwolse zaak te behandelen.
Voor het OM is het geen ingewikkelde zaak. “We vermoeden dat hij alleen in Nederland is om te stelen,” zegt de officier. “Hij gaat geniepig te werk met een geprepareerde tas.” Ze eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken. De raadsvrouw van S. vindt de straf veel te zwaar: “Mijn cliënt is niet voornemens om nog terug te keren naar Nederland.”
Gemiste kans
Ze vraagt de politierechter om hem een voorwaardelijke celstraf op te leggen. “Als meneer dan een keer in Nederland op een luchthaven komt wordt hij niet direct opgepakt,” zegt de advocate. De voorwaardelijke straf die hem dan boven het hoofd hangt zou, volgens haar, de stok achter de deur zijn om Karolis op het rechte pad te houden.
“Het is een gemiste kans om geen snelrecht toe te passen,” concludeert de politierechter. Bij snelrecht blijft een verdachte in voorarrest en volgt binnen 17 dagen de behandeling van de strafzaak in de rechtszaal. “Ik vind het best grof wat meneer doet en ga het dan ook anders doen,” deelt hij mee. “Ik voeg een voorwaardelijk deel aan de eis van de officier toe.” De Litouwer wordt veroordeeld tot een maand gevangenisstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk zijn. Dit met een proeftijd van 2 jaar.