PEC Zwolle hooligans gaan opnieuw over de schreef: ‘Dit schaadt de club en dupeert 99,9 procent van de goedwillende fans’

Foto van auteur

Archieffoto 2022 / Inzet: "Supporters willen verantwoordelijkheid nemen" prijkte zaterdagavond op een spandoek in het stadion van PEC Zwolle.
Foto: Peter Denekamp / Inzet: 1Zwolle

Een deel van de supporters van PEC Zwolle werd zaterdagavond toegezongen door de aanhang van Sparta. “Schaam je kapot,” zongen de Rotterdammers luidkeels. Dit nadat Zwolse supporters probeerden om over een hek te klimmen om in het uitvak te komen. PEC Zwolle en de Zwolse supportersvereniging verafschuwen het gedrag van de hooligans. De club is dan ook voornemens de verantwoordelijken hard te straffen.

Eerder deze week meldde de NOS dat PEC Zwolle de boetekampioen van het betaalde voetbal is vanwege het wangedrag door supporters. Omdat de strafkaart van de KNVB propvol stond met aantekeningen was er gisterenavond al een straf opgelegd aan PEC Zwolle. Drie stavakken voor het thuispubliek aan de noordzijde van het stadion moesten leeg blijven.

Al voor de aftrap van het duel tegen Sparta stonden PEC-aanhangers die niet welkom waren op de noordtribune in de vakken naast het uitvak met Sparta-supporters. Na afloop van de wedstrijd probeerde een tiental Zwollenaren over de afscheiding te klimmen om in het uitvak te komen. 

Op berichtenplatform X, voorheen Twitter, doet Peter van der Zwan, de voorzitter van de supportersclub van Sparta, zijn beklag over de beveiliging in het Zwolse stadion. “Na afloop een tiental imbecielen die over het plexi van uitvak wilden,” schrijft Van de Zwan. “Niemand deed iets. Niemand. Veiligheid is kut bij PEC, schande.”

PEC Zwolle laat weten de gebeurtenissen te verafschuwen. De club stelt alles in het werk om de raddraaiers verantwoordelijk te houden en hiervoor hard te straffen. De eredivisionist baalt ervan dat de club en duizenden goedwillende supporters in een kwaad daglicht zijn gezet door een klein groepje hooligans. “Gewone supporters zijn wel klaar met dit wangedrag in het stadion,” zegt Freddy Eikelboom, voorzitter van de supportersclub van PEC Zwolle. “Dit schaadt de club en dupeert 99,9 procent van de goedwillende fans.”

De veiligheidsorganisatie van PEC Zwolle is zaterdagavond direct gestart met een onderzoek naar het wangedrag. “Daarbij is de eerste stap altijd het analyseren van de videobeelden die uiteraard gemaakt zijn,” meldt een woordvoerder van de club. “Later deze week als alle info duidelijk is, dan geven we samen met PEC een statement,” voegt Eikelboom eraan toe.

Foto 1
Archieffoto 2022 / Inzet: "Supporters willen verantwoordelijkheid nemen" prijkte zaterdagavond op een spandoek in het stadion van PEC Zwolle. - Foto: Peter Denekamp / Inzet: 1Zwolle
Archieffoto 2022 / Inzet: "Supporters willen verantwoordelijkheid nemen" prijkte zaterdagavond op een spandoek in het stadion van PEC Zwolle.
Foto: Peter Denekamp / Inzet: 1Zwolle