Steward ernstig mishandeld door PEC-hooligans, drie Zwollenaren aangehouden

|   Laatste wijziging

Een PEC-supporter wordt door ME'ers tegen een bus gedrukt.
Foto: Peter Denekamp

Na afloop van de wedstrijd PEC Zwolle – Feyenoord zijn zondag een 29-jarige Zwollenaar en een plaatsgenoot (59) aangehouden. Later in de avond werd een 49-jarige Zwollenaar aangehouden. Het trio wordt verdacht van een ernstige mishandeling van een steward. Tijdens de wedstrijd bleken er PEC-supporters in het stadion aanwezig te zijn met een tijdelijk stadionverbod.

De meeste hooligans met stadionverbod verlieten het stadion nadat ze op de overtreding werden aangesproken door stewards van de club. Een hooligan weigerde te vertrekken en dat leidde tot de ernstige mishandeling van de steward. Dat meldt PEC Zwolle in een statement op haar website. Ook Sven Strijbosch, woordvoerder van de politie Oost-Nederland, sluit zich desgevraagd aan bij de verklaring van de voetbalclub.

De politie herstelde in opdracht van de lokale driehoek de openbare orde. Uitgangen van de Marten Eibrinktribune werden afgesloten en via één uitgang moesten duizenden supporters het stadion verlaten. Buiten het stadion stond de mobiele eenheid paraat. De supporters moesten door een fuik van ME’ers lopen.

Twee Zwollenaren werden in het stadion aangehouden, meldt Strijbosch. Hij sluit verdere aanhoudingen niet uit. Een vrouw raakte onwel in het gedrang en werd buiten het stadion opgevangen door vrijwilligers van het Rode Kruis.

Walgen van beleid
Veel supporters walgen van het beleid van de club. Meerderen vertellen dat er beveiligers van de club in het vak met PEC-aanhangers brieven uitreikten met stadionverboden. Het zou gaan om tijdelijke stadionverboden vanwege wangedrag bij de uitwedstrijd tegen Heracles in Almelo.

Ouders en grootouders met kinderen en op het oog brave Zwollenaren doen op het Stadionplein hun beklag over de gang van zaken. “Waarom duizenden mensen zo opsluiten en kinderen met schilden in het gareel drukken?” vragen ze zich af. Volgens hen weten de club en de politie de raddraaiers ook wel op een andere manier te vinden.

Afgelopen week meldde PEC Zwolle dat zeventien hooligans een aangetekende brief thuis hadden ontvangen met het tijdelijke stadionverbod. Ook werd hun seizoenkaart geblokkeerd en waren ze niet welkom bij het duel tegen Feyenoord.

“We vinden het als club zeer vervelend dat door deze situatie het overgrote deel van de supporters hier last van heeft gehad en zich onveilig heeft kunnen voelen,” meldt PEC Zwolle in haar statement. De komende dagen wordt de situatie verder geëvalueerd en onderzocht, aldus de Zwolse eredivisionist.

Foto's 4
Een PEC-supporter wordt door ME'ers tegen een bus gedrukt. - Foto: Peter Denekamp
Een PEC-supporter wordt door ME'ers tegen een bus gedrukt.
Foto: Peter Denekamp
De mobiele eenheid omsingelde de uitgang van de Marten Eibrinktribune. - Foto: Peter Denekamp
De mobiele eenheid omsingelde de uitgang van de Marten Eibrinktribune.
Foto: Peter Denekamp
Een aangehouden PEC-supporter wordt afgevoerd naar het politiebureau. - Foto: Peter Denekamp
Een aangehouden PEC-supporter wordt afgevoerd naar het politiebureau.
Foto: Peter Denekamp
Een opgepakte PEC-aanhanger is omsingeld door politie. - Foto: Peter Denekamp
Een opgepakte PEC-aanhanger is omsingeld door politie.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)