Zwollenaar die zijn verloofde beschermde tegen verwarde man heeft zijn straf erop zitten

Foto van auteur

Archieffoto 2023. De politie in actie na een overlastmelding op het Katwolderplein.
Foto: Peter Denekamp

Sonny M., een 36-jarige Zwollenaar, is weer op vrije voeten. Begin maart viel een verwarde man zijn verloofde lastig en Sonny schoot haar te hulp. Hij deelde rake klappen en schoppen uit. Het slachtoffer zou er een gebroken kaak aan over hebben gehouden. Al met al voldoende voor het OM om de Zwollenaar een poging tot doodslag ten laste te leggen.

Twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, liet het openbaar ministerie de zware aanklacht al vallen. De officier besloot om Sonny te vervolgen voor zware mishandeling. De rechtbank oordeelde vandaag dat zelfs daarvoor onvoldoende bewijs was. De rechtbank veroordeelde Sonny tot een gevangenisstraf gelijk aan zijn voorarrest wegens een poging tot zware mishandeling.

Camerabeelden te vaag
Eerder dit jaar stond Sonny in de Albert Heijn op het Katwolderplein. Hij hoorde opeens zijn verloofde, die buiten stond te wachten, in paniek gillen. De Zwollenaar stoof naar buiten en deelde een paar klappen uit aan een verwarde man die zijn geliefde lastigviel. Ook trapte hij de man onderuit en gaf hem twee schoppen. Een politieman beoordeelde later de camerabeelden van het voorval. De agent zag duidelijk dat Sonny in de richting van het hoofd schopte en zette dat in zijn proces-verbaal. Voldoende voor het OM om Sonny te verdenken van een poging tot doodslag.

Twee weken geleden oordeelden de rechters al dat de camerabeelden te vaag waren om te laten zien. Ook Jan Kees van den Brink, de advocaat van Sonny, betoogde dat het onmogelijk was om iets van de beelden te maken. Hij vroeg de rechters om de analyse van de politie links te laten liggen en zelfstandig de beelden te beoordelen. Dat hebben de rechters gedaan. Ze spraken de Zwollenaar vandaag vrij van poging tot doodslag.

Kaakfractuur niet bewezen
De rechtbank sprak Sonny ook vrij van zware mishandeling. Het slachtoffer beweerde zijn kaak te hebben gebroken en dat deze met schroeven aan elkaar vast was gezet in het ziekenhuis. Tijdens de rechtszaak werd al duidelijk dat er weinig bewijs was. Zo ontbraken medische verklaringen of enig bewijs van de kaakfractuur en de operatie. Advocaat Van den Brink trok het zelfs in twijfel. “Dat was dan wel duidelijk geweest bij de aangifte en had de politieagent het wel in het proces-verbaal gezet dat het slachtoffer daar met de kaken aan elkaar geschroefd zat,” betoogde de raadsman. 

Een poging tot zware mishandeling achtte de rechtbank wel bewezen. De rechtbank veroordeelde de Zwollenaar tot een gevangenisstraf van 134 dagen. Omdat hij die tijd al in voorarrest heeft doorgebracht is hij nu weer vrij man.

Foto 1
Archieffoto 2023. De politie in actie na een overlastmelding op het Katwolderplein. - Foto: Peter Denekamp
Archieffoto 2023. De politie in actie na een overlastmelding op het Katwolderplein.
Foto: Peter Denekamp