Straatartiest Donovan Spaanstra maakt metershoog portret in Zwolle van overleden Oskar

Foto van auteur

Het portret van Oskar is gemaakt door straatartiest Donovan Spaanstra.
Foto: Kim Klunder

De overleden graffitiartiest Oskar Kakolewski keek maandagochtend, terwijl de zon opkwam, vredig uit op de Oude Veerweg. Op een pijler van de Nieuwe IJsselbrug staat een metershoog portret van Oskar. Het is gemaakt door de Amsterdamse straatartiest Donovan Spaanstra.

De 25-jarige Oskar viel vorig weekend van de Hoge Spoorbrug in Assendorp. Hij overleefde het ongeval niet. Een week lang rouwden honderden mensen op de spoorbrug. De jonge straatartiest werd afgelopen vrijdag begraven op de Veluwe.

De Amsterdamse kunstenaar, die oorspronkelijk uit Zwolle komt, kreeg hulp van Mylo, het 4-jarige zoontje van Oskar. Spaanstra heeft vaker grote, levensechte muurschilderingen gemaakt. In 2021 ging hij aan de slag met spuitbussen om de bouwschutting bij de Grote Kerk te voorzien van een portret van Herman Brood.

Enkele maanden later verfraaide hij een muur op de hoek van de Goudsteeg en de Sassenstraat met een portret van Thomas a Kempis. Op de Potgietersingel, nabij Museum de Fundatie, maakte de streetartist een muurschildering gebaseerd op een schilderij van Gerard ter Borch. Ruim 300 jaar geleden schilderde de in Zwolle geboren Ter Borch een vrouw die een brief schreef. Spaanstra gaf er een hedendaagse draai aan door de briefschrijfster af te beelden, terwijl ze een appje stuurt met haar mobiele telefoon.

Spaanstra postte een foto van zijn nieuwste kunstwerk op Instagram met een in het Engels geschreven tekst: “Mylo, de zoon van een vriend die onlangs overleden is terwijl hij bezig was met graffiti, heeft me geholpen om een portret te maken ter herinnering aan zijn vader.”

Foto's 3
Op een pijler van de Nieuwe IJsselbrug staat een metershoog portret van Oskar. - Foto: Peter Denekamp
Op een pijler van de Nieuwe IJsselbrug staat een metershoog portret van Oskar.
Foto: Peter Denekamp
De overleden graffitiartiest Oskar Kakolewski keek maandagochtend, terwijl de zon opkwam, vredig uit op de Oude Veerweg. - Foto: Peter Denekamp
De overleden graffitiartiest Oskar Kakolewski keek maandagochtend, terwijl de zon opkwam, vredig uit op de Oude Veerweg.
Foto: Peter Denekamp
Het portret van Oskar is gemaakt door straatartiest Donovan Spaanstra. - Foto: Kim Klunder
Het portret van Oskar is gemaakt door straatartiest Donovan Spaanstra.
Foto: Kim Klunder