Dick zien veraaltien: Geworteld

Foto van auteur

Door Dick Algra

De oudste boom van Zwolle. Een 223 jaar oude plataan aan de Potgietersingel. De omtrek van de stam is circa 7,5 meter.
Foto: Dick Algra

Onlangs, ik had net een foto voor een andere column gemaakt, kwam ik een oude bekende tegen. Pal voor haar voordeur, en ik verbaasde me, om het maar cru te zeggen, dat ze nog bestond. Laat ik haar voor het gemak Atti noemen.

Atti woont in de buurt waarin ik tot 1992 heb gewoond en toen ik haar ernaar vroeg, vertelde ze dat ze er in 1957 was komen wonen. Een snel rekensommetje, ze vertelde me haar leeftijd, leerde me dat ze er al zeker 65 jaar woont. Altijd in hetzelfde huis.

Ik kwam haar destijds zeker tweemaal per jaar tegen op de verjaardag van gezamenlijke kennissen. En ik verbaasde me over de veerkracht die zij steeds tentoonspreidde. Want makkelijk heeft ze het niet gehad.

Ze zal begin 20 geweest zijn toen ze er met haar man kwam wonen en al gauw hadden ze drie kinderen. De echtgenoot bleek minder liefhebbend te zijn dan hij haar ooit beloofde, keek te diep in de glaasjes en werd hardhandig.

Met hulp van haar vader werd die echtgenoot een ex, en vader begeleidde zijn dochter, voor zover nodig, de rest van zijn leven. Atti is altijd alleen gebleven. Toch niet eenzaam want ze was zeer in haar omgeving geïnteresseerd. Ze leverde daarvan toch wel het bewijs door direct mijn naam te noemen toen ze me zag. We hebben in haar voortuin een poosje bijgepraat. Er moest toch ruim dertig jaar tijd worden overbrugd.

Er zijn mensen, ik had ze ook in mijn familie, die naarmate ze ouder werden, zich steeds meer terugtrokken in hun eigen wereldje. Ze verloren de interesse in, bijvoorbeeld, hun beste vrienden. De kring van mensen om hen heen werd daardoor kleiner en kleiner. Ze verpieterden geestelijk, zo heb ik dat ervaren.

We zeggen allemaal wel eens dat we niet dezelfde fouten gaan maken als onze voorouders. Hoewel, die zeiden vast en zeker hetzelfde. Niettegenstaande dat hoop ik dit voornemen vol te houden.

Atti heet in werkelijkheid anders, ik heb haar zelf die naam gegeven. Die is afgeleid van Aditi, de godin van het verleden, heden en de toekomst. Ik hoop dat er nog veel goeds voor haar in het verschiet ligt.

Maar misschien is het allemaal maar onzin wat ik beweer en is zij een levend bewijs van de stelling dat je oude bomen niet moet verplanten.

Foto 1
De oudste boom van Zwolle. Een 223 jaar oude plataan aan de Potgietersingel. De omtrek van de stam is circa 7,5 meter. - Foto: Dick Algra
De oudste boom van Zwolle. Een 223 jaar oude plataan aan de Potgietersingel. De omtrek van de stam is circa 7,5 meter.
Foto: Dick Algra

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)