Geldboete voor Jesper K. uit Olst na dodelijk ongeval op Tweede Paasdag: ‘Geen misdrijf, maar overtreding’

Foto van auteur

De door Jesper K. aangereden auto sloeg over de kop, een bejaarde vrouw overleefde het ongeval niet.
Foto: Peter Denekamp

De rechtbank heeft Jesper K. (27) uit Olst een geldboete van 1.000 euro opgelegd voor gevaarlijk rijgedrag. Vorig jaar, op Tweede Paasdag, veroorzaakte K. een dodelijk ongeval op de Wijheseweg. Het OM vervolgde K. voor het veroorzaken van een ongeval door schuld, een misdrijf. De rechters oordeelden dat daar geen sprake van was en veroordeelden de man uit Olst voor gevaarlijk rijdgedrag, een overtreding.

Jesper K. reed vorig jaar op de provinciale weg toen zijn ogen even dicht vielen. In de flauwe bocht bij de Windesheimer Molen kwam hij op de verkeerde weghelft en botste op een tegenligger. Die auto sloeg over de kop. De drie inzittenden raakten gewond. Een oudere vrouw overleefde het ongeval niet.

Verkeersfout
“De nabestaanden hebben een uiterst pijnlijk en onherstelbaar verlies geleden,” concluderen de rechters. “De rechtbank overweegt dat geen enkele strafoplegging het verdriet en het gemis kan compenseren.” In tegenstelling tot het openbaar ministerie acht de rechtbank juridische schuld niet bewezen. “Hoe ernstig de gevolgen van het ongeval ook zijn voor de slachtoffers, gaat het om een enkele verkeersfout,” aldus de rechtbank. “Het zou anders zijn als het wegdoezelen voorzienbaar was geweest en daar is niets van gebleken.”

Jesper K. verklaarde tijdens de inhoudelijke zitting: “Het was een moment van onoplettendheid en toen ging het mis.” Volgens de rechtbank past het aangetroffen sporenbeeld op de weg bij de verklaring van K. Er zijn geen remsporen of andere sporen aangetroffen waaruit blijkt dat K. de botsing heeft willen voorkomen.

Taakstraf
Het OM eiste een taakstraf van 240 uur tegen K. Een rijontzegging was volgens de officier van justitie overbodig. Het woog voor hem zwaar dat Jesper K. zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk en nog nooit beboet is voor kleine verkeersovertredingen. Volgens de advocaat van K. was er geen sprake van een verkeersmisdrijf. Hij vond dat een geldboete van 1.000 euro volstond vanwege een overtreding van de Wegenverkeerswet.

Foto 1
De door Jesper K. aangereden auto sloeg over de kop, een bejaarde vrouw overleefde het ongeval niet. - Foto: Peter Denekamp
De door Jesper K. aangereden auto sloeg over de kop, een bejaarde vrouw overleefde het ongeval niet.
Foto: Peter Denekamp