Van Zwolle naar Nashville: Droom van Bluefinger Bertolf komt vandaag uit

Foto van auteur

Bertolf
Foto: Bertolf

Van deze 8 september 2023 heeft de Zwolse zanger Bertolf Lentink lang gedroomd. Vandaag is namelijk zijn album Bluefinger uitgekomen. Een album waarvoor hij naar Nashville reisde om het met de beste bluegrass muzikanten op te nemen. Van de reis is een documentaire gemaakt die op 10 oktober wordt uitgezonden.

De titel van het album is een verwijzing naar de blauwe vingers die je krijgt van de snelle noten die kenmerkend zijn voor het bluegrass genre. Maar het is natuurlijk ook een ode aan zijn Zwollenaarschap. “Ik zou eigenlijk nergens anders meer willen wonen,” zei hij hierover in 2021 tijdens een interview met Het Parool.

Op de vele albums die hij heeft gemaakt kennen we Bertolf als singer-songwriter die zich heeft laten beïnvloeden door de Beatles. Maar bluegrass is de muziek waarmee hij is opgegroeid. Het is de passie van zijn vader en dus was (en is) deze muziek dagelijks te horen in huize Lentink.

Bertolf leerde meerdere bluegrass instrumenten bespelen zoals de dobro, die je liggend op schoot bespeelt. Toen Bertolf 14 was deed hij mee aan een bluegrass zangwedstrijd waar hij de toen 17-jarige Ilse de Lange versloeg. Met grote gevolgen. “We moeten maar eens iets samen doen,” zei Ilse en jaren later werd Bertolf haar gitarist. Dat duurde tot hij succesvol solo ging.

Toen Hedon hem vroeg wat zijn grote muzikale droom is, was het antwoord dan ook “een bluegrass album maken”. Perfectionist als hij is, legde hij contact met de allergrootste (studio-)muzikanten in dat genre die al jaren zijn grote helden waren. Ze zeiden ja en nu is daar dus het album Bluefinger. Deels met nieuwe liedjes en deels met de verbluegrasste versies van zijn hits als Another Day, Mary en Jericho.

Als een echte bluegrass ambassadeur vertelde Bertolf afgelopen week alles over het maakproces en over de muzieksoort zelf in het radioprogramma Kunststof met Gijs Groenteman. Een maakproces dat dus ook door de camera is gevolgd en op 10 oktober in de documentaireserie Het uur van de Wolf uitgezonden wordt. De Bluefinger tournee gaat op 29 september in première in schouwburg Odeon.

Foto 1
Bertolf - Foto: Bertolf
Bertolf
Foto: Bertolf

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)