IJsselderby tijdelijk stilgelegd door wangedrag PEC-aanhangers

Foto van auteur

Het stadion vulde zich met dikke groene rook.
Foto: Hans Smit

Een deel van de harde kern van PEC Zwolle heeft zich zondag tijdens de IJsselderby opnieuw misdragen. Ondanks strenge maatregelen en een vuurwerkverbod werden er rookbommen ontstoken waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd moest worden. In de binnenstad bleef het voor aanvang van de wedstrijd rustig.

De mobiele eenheid was in de ochtend volop aanwezig in het centrum van Zwolle. Kleine groepjes supporters werden door ME’ers staande gehouden. Na controle van hun ID-bewijzen werden ze de binnenstad uitgestuurd.

Ook bij het stadion bleef het rustig. Wel moesten in allerijl bouwhekken worden aangerukt om een aantal pallets met stenen achter het voetbalstadion af te schermen. Burgemeester Peter Snijders kondigde zaterdag een samenscholingsverbod af voor de binnenstad.

Tijdens de wedstrijd golden er stevige maatregelen waaronder een alcoholverbod, een vuurwerkverbod en een verbod op spandoeken met vervelende teksten. Leden van de harde kern van PEC Zwolle protesteerden tegen de maatregelen. Zij bleven weg uit het stadion tijdens het eerste kwartier van de wedstrijd.

In de beginfase van de wedstrijd gingen er meerdere blauwe rookbommen af voor het uitvak met Go Ahead Eagles supporters. Volgens bronnen zouden deze voorzien zijn geweest van timers en waren de rookbommen voorafgaand aan de wedstrijd verstopt in het stadion.

Groene rook
In de tweede helft trokken leden van de harde kern een zwart doek over een deel van vak Noord. Ondanks het vuurverbod en de strenge controles was het hooligans gelukt rookbommen mee te nemen naar het stadion. In een mum van tijd werd het stadion gevuld met dikke groene rook.

Scheidsrechter Dieperink legde de wedstrijd tijdelijk stil. De stadionspeaker deed een oproep aan de raddraaiers om het wangedrag te staken, omdat de club erdoor gedupeerd wordt. Door het doek bleven de hooligans buiten het zicht van de camera’s waardoor niemand een stadionverbod opgelegd kan krijgen.

Stewards hebben het zwarte doek uit het supportersvak verwijderd. Nadat de rook was opgetrokken kon de wedstrijd hervat worden.

Foto's 5
Een groepje supporters wordt door de ME de binnenstad uitgestuurd. - Foto: Peter Denekamp
Een groepje supporters wordt door de ME de binnenstad uitgestuurd.
Foto: Peter Denekamp
Pallets met stenen achter het stadion worden afgezet met bouwhekken. - Foto: Peter Denekamp
Pallets met stenen achter het stadion worden afgezet met bouwhekken.
Foto: Peter Denekamp
Een deel van de harde kern verdween onder een zwart doek. - Foto: Hans Smit
Een deel van de harde kern verdween onder een zwart doek.
Foto: Hans Smit
Rookbommen werden onder het zwarte doek ontstoken. - Foto: Hans Smit
Rookbommen werden onder het zwarte doek ontstoken.
Foto: Hans Smit
Het stadion vulde zich met dikke groene rook. - Foto: Hans Smit
Het stadion vulde zich met dikke groene rook.
Foto: Hans Smit