Steward Go Ahead Eagles belandt in ziekenhuis door blauwe rookbommen tijdens IJsselderby

Foto van auteur

Een Go Ahead Eagles-fan klimt op een hek in het uitvak om aan de rook te ontsnappen.
Foto: Hans Smit

Een steward van Go Ahead Eagles is zondag met ademhalingsproblemen overgebracht naar het ziekenhuis. De man ademde dikke blauw rook in nadat er zondagmiddag twee rookbommen afgingen bij het uitvak in het Zwolse voetbalstadion. De rookbommen zijn vermoedelijk op afstand of met een timer ontstoken. De politie en de explosievenopruimingsdienst (EOD) hebben vandaag onderzoek gedaan in het stadion.

In de eerste helft van de IJsselderby werden de supporters van Go Ahead opgeschrikt doordat plotseling twee bommen met blauwe rook afgingen. “De rookbommen zaten onder het uitvak achter reclameborden,” zegt een trouwe PEC Zwolle supporter die alles zag gebeuren.

Go Ahead supporters overdonderd
De man wil liever niet met zijn naam in de media komen, zijn naam is bekend bij de redactie. “Het is werkelijk onmogelijk dat die jongens uit Deventer daar bij konden komen vanuit hun vak.” Ook vertelt hij dat de Go Ahead supporters overdonderd waren en snel een veilig heenkomen zochten. “Meerdere mannen klommen zelfs boven op het hek om uit de rook te blijven.”

Soortgelijke verhalen klinken er onder de Eagles-aanhangers die gisteren in het uitvak stonden. “Alles was blauw, de kleding zat onder het blauwe stof, later onder de douche spoelde ik nog de resten weg,” vertelt een van de supporters. “Stel dat ze echt wilde ideeën krijgen met spijkerbommen of zo, je moet er niet aan denken,” vervolgt een andere supporter. In Deventer maken de supporters zich zorgen over hun veiligheid in het Zwolse stadion. 

Strafrechtelijk onderzoek gestart
De politie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart. Ook is er één aangifte binnengekomen. “We weten nog niet exact hoe de rookbommen zijn ontstoken,” zegt Henk Kremer, woordvoerder van de politie Oost-Nederland. “Dat zijn we nog aan het onderzoeken.”

“Vanmiddag hebben we een overleg met de veiligheidsregio,” liet Jan Willem van Dop, algemeen-directeur van Go Ahead Eagles eerder vandaag weten. “Van daaruit gaan we kijken hoe we reageren als club en we verder actie ondernemen. Ik ga daar niet op vooruitlopen.”

De voorzitter van de supportersvereniging van Go Ahead Eagles, Marco Smit, maakt voorlopig pas op de plaats. “Wij wachten af met welke mededelingen beide clubs komen, zegt Smit. “We nemen dit erg hoog op.” Ook de supportersclub uit Deventer overweegt aangifte te doen bij de politie. PEC Zwolle is tevergeefs om een reactie gevraagd door de redacties van RTV 1IJsseldelta en Salland1.

Foto's 3
Een Go Ahead Eagles-fan klimt op een hek in het uitvak om aan de rook te ontsnappen. - Foto: Hans Smit
Een Go Ahead Eagles-fan klimt op een hek in het uitvak om aan de rook te ontsnappen.
Foto: Hans Smit
Twee bommen met blauwe rook gingen plotseling af onder het uitvak achter reclameborden. - Foto: Hans Smit
Twee bommen met blauwe rook gingen plotseling af onder het uitvak achter reclameborden.
Foto: Hans Smit
De blauwe rook trekt het vak gevuld met Deventenaren in. - Foto: Han Balk
De blauwe rook trekt het vak gevuld met Deventenaren in.
Foto: Han Balk